фокуси

Начало | фокуси | Първо я няма, после е тук – чуден фокус с вода и още нещо

Първо я няма, после е тук – чуден фокус с вода и още нещо

Аз детето | 2019-02-06

Първо я няма, после е тук – чуден фокус с вода и още нещо

Вярвате или не, водата, която всеки ден тече у дома, с която се къпете, пиете или пък миете съдовете и въобще използвате за всичко у дома е по-ценна отколкото си мислите. При това не само, защото без нея не би имало живот на планетата, но и защото „умее“ някои доста интересни фокуси. С ваша помощ тя може да покаже истинските си магически сили и да учуди всички – дори и самите вас. А пък ние много добре знаем, че вие сте наистина отлични фокусници и малко неща могат да ви изненадат. Водата обаче има още „много карти в ръкава си“, които не ви е показала. Така де, тя няма наистина карти или пък ръкави, но пък... Давайте по-добре направо да започваме с фокуса!

За него ще ви трябват керамична чаша, стотинка, вода и малко парче пластилин. Най-хубавото е, че този път не ви трябват тренировки, предварителна подготовка или някаква голяма ловкост, затова и най-малките от вас могат да опитат. Не че не сте ловки, но просто, когато всеки от нас е бил по-малък не е бил чак толкова сръчен – това се учи с времето. Но сега оставете физиката да ви очарова – вас и вашите приятели и семейство.

За самия фокус вземете малко пластилин и го сложете по средата на дъното на чашата, а отгоре залепете и стотинката. Цялата работа е тя да не мърда, за да не може някой да ви обвини в това. После поставете чашата на равна повърхност – най-добре бюро или маса и помолете публиката ви да гледа право в чашата, но не отгоре, а отстрани. Също така трябва да са на поне пет крачки далечина. След това кажете или пък направо „омагьосайте“ водата пред тях. Попитайте ги дали виждат стотинката в чашата – не, нали? Но благодарение на водата омагьосана от вас ще могат. След това внимателно започнете да наливате вода в чашата, докато почти стигне до ръба. Без никой да мърда – стотинката изведнъж ще стане видима... Истинска магия, а?

Всъщност обаче е наука! В случая са виновни лъчите на светлината и тяхното пречупване. Отначало лъчите, отразени от монетата, не падат в очите на зрителя и затова стотинката не се вижда. Но когато си наляхте вода, имате някаква призма – водата отклонява лъчите, те да преминават над чашата – директно в очите на зрителя. И монетата става видима. И ако това не е трик! ;-)

С една обикновена чаша можете да направите и други забавни неща:
С малко фокуси и една чаша можете да победите гравитацията
Плаващата чаша – интересен фокус за напреднали магьосници
Лава в чаша
Чашата минава през маса – невероятен фокус



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град