покани

Начало | покани | Първият в България международен цирков фестивал предстои в Зала 1 на НДК

Първият в България международен цирков фестивал предстои в Зала 1 на НДК

Аз детето | 2022-07-25

Първият в България международен цирков фестивал предстои в Зала 1 на НДК

По повод 125-годишнината от създаването на българския цирк, донесъл на страната световен успех и слава, тази есен софийският културен афиш предлага бляскаво световно събитие – Първия международен цирков фестивал „Златен кон“, който ще се състои от 28 септември до 1 октомври в Националния дворец на културата. Билетите за фестивала вече са налични в мрежата на eventim. С част от програмата на „Златен кон“ ще се осъществи национално турне в няколко града – Пловдив, Русе и др.

Като отбелязва златните традиции на българския цирк, фестивалът – първият по рода си у нас – отваря нова страница в неговото развитие. Мисията му е да превърне цирковото изкуство във важна част от националната културна политика, която му отрежда подобаваща роля в българското културно пространство.

Първият международен цирков фестивал „Златен кон“ се реализира благодарение на Golden Horse Production, основана от Венета и Лъчезар Стефанови, в съдружие с предприемача Илия Кадинов.

„По своята същност цирковият фестивал е уникално културно събитие, състезание, където си дават среща различни школи, артисти и течения, и трамплин за откриване на нови таланти“, посочва Венета Стефанова, директор на Golden Horse Production – продуцент на събитието. „Златен кон“ има мащабен замисъл и е призван да бъде кулминация на международния културен обмен, както и „барометър“ за постиженията на родното цирково изкуство в световен план. Освен първи в България, това е и единственият международен цирков фестивал на Балканския полуостров“, каза още тя и допълни, че се очаква голям зрителски интерес.

Под светлината на прожекторите в Зала 1 на НДК зрителите на фестивала ще могат да се насладят на изумителното майсторство на циркови артисти от цял свят. „Златен он“ предвижда две състезателни програми и гала шоу на наградените циркови номера. Членове на международното жури са директори, основатели и съорганизатори на едни от най-големите и известни фестивали в света, като – Международния цирков фестивал Монте Карло, и едни от най-престижните циркове – Цирк Дю Солей, цирк Никулин и т. н. Председател на жури комисията е легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева – най-успялата треньорка на 20 век и основател на световноизвестната артистична трупа „Нешанъл Арт“. В програмата е включен и Първият културен форум, посветен на цирковото изкуство, с участието на международни лектори – главния кастинг директор на „Цирк дю Солей“, директорът на Унгарския национален цирк, основателят на Международния цирков фестивал в Жирона, Испания и други, които са част от журито и специалните гости на фестивала.

Циркът в България е създаден през 1897 година от Петър Панайотов. За своята 125-годишна история българският цирк се наложи като един от световните лидери и доминираше в някои от цирковите жанрове като акробатика на дъска, руска люлка, въздушна гимнастика, илюзии и др. Имената на Мистър Сенко, Лазар Добрич, Братя Панови, трупите „Силаги“, „Бойчанови“, „Дукови“, „Балкански“, „Ковачеви“, „Кехайови“ и „Стефани“ са пример за професионално изградени номера, получили признание на многобройните циркови фестивали, галаспектакли и водещи циркове по света.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град