зоокът

Начало | зоокът | Какво да направим, ако намерим малко птиче – няколко важни неща, които да знаете

Какво да направим, ако намерим малко птиче – няколко важни неща, които да знаете

Аз детето | 2022-05-18

Какво да направим, ако намерим малко птиче – няколко важни неща, които да знаете

Разгара на пролетта е и птиците с голям трепет и желание вече отглеждат своите малки. Някои тепърва мътят яйцата, а при други малките вече вдигат врява и искат ежедневно, ежечасно да се хранят. Дори и малки щъркелчета вече има! Така например нови щъркелчета се излюпиха в двете гнезда в селата Белозем и Драгушиново, които са поставени под постоянно видеонаблюдение. Трети пък като косовете вече дори се учат да летят. И тогава не е изненада, че можете да намерите някое малко птиче, което се опитва да се издигне от земята и дори пищи. Особено ако е кос или врабче! Малките им могат да бъдат намерени навсякъде в гората, в двора на къщата на село и дори в големите градове. И тогава у нас веднага идва усещането, че трябва да помогнем на тази малка душичка, че тя е ранена или е паднала от гнездото и има нужда от помощ. Да я приберем вкъщи и да я нахраним. Но дали наистина е така? Прочетете няколко важни съвета от Сергей Панайотов от групата „BirdsInBulgaria.org – Птиците в България“, за да знаете кога да помогнете на птиче на земята и кога по-скоро ще му навредите с вашата намеса.

С настъпването на пролетта идва и размножителният период за птиците. При много от пернатите новото поколение е любопитно и жадно да опознае света, още преди да се е научило да лети. Пиленцата често напускат гнездото и подскачат по клоните и храстите наоколо, а често и на земята. Това обаче не значи, че бедстват, или са изоставени от родителите си. Ако се натъкнете на такива млади птици, най-доброто, което можете да направите, е да се отдалечите, без да ги безпокоите – те не са „загубени“, в природата рядко нещо се „губи“. В повечето случаи родителите им са наблизо и отлично знаят къде е потомството им. В случаите, когато птичето е на земята и това го застрашава – например, намира се в близост до оживена улица, или наоколо бродят котки и кучета, – просто го вдигнете в безопасност на някое клонче МАКСИМАЛНО близо до мястото, на което сте го намерили. След това е добре да се отдалечите, за да осигурите на родителите спокойствие в грижите за младите.

В случай, че имате съмнения за здравето на някоя млада птица, свържете се за съвет с „Дивите Животни / The Wild Animals“. Ако ви посъветват да им отнесете пациента, приберете го в кашон с дупки за въздух и им го занесете, без да отлагате.

Вземането на млади птици и всякакви други диви животни в домашни условия – независимо дали са здрави или пострадали, по-скоро ще им навреди и ще наруши естествения процес на израстването им. Ако имате късмета да забележите заето гнездо и да станете свидетели на отглеждане на млади птици, винаги наблюдавайте от дистанция, без да безпокоите родителите. Също така, не се застоявайте прекомерно и бъдете дискретни наблюдатели – в противен случай има риск да „демаскирате“ гнездото за очите на околните хищници, които – макар и вие да не ги виждате, – ви наблюдават.

Желаем ви пъстра пролет с множество интересни – и отговорни – мигове в природата.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град