
малък готвач
Освежаващо, вкусно и различно – направете си динена гранита
Днес ще ви предложим да отидете в Сицилия... Чакайте, преди да приготвите багажа и да го кажете на родителите си, не бързайте, не ги плашете. Макар че ви пожелаваме някой ден да отидете там, ако наистина искате, а сега ще се пренесете с един прост, интересен и освежаващ десерт, който не е сладолед. Той се нарича гранита – полузамразен десерт, произхождащ от остров Сицилия, Италия, приготвен с плодове и малко лимонов сок. Има по-груба, кристална текстура, различна от по-гладката, кремообразна текстура на сорбе или сладолед. Гранитата често се консумира като освежаващо лакомство, особено през лятото, и може да се намери в различни вкусове в цяла Италия.
Ние днес ще ви предложим гранита с типичен летен плод – диня. За нея ще ви трябват няколко парченца диня без кора и семки, сока от половин лимон, 1/3 чаена чаша захар, 500 мл вода. За украса можете да си вземете и няколко листа свежа мента.
Прави се лесно:
В блендер, кухненски робот или сокоизстисквачка пасирайте парчетата диня. Прецедете през цедка, за да отстраните пулпата. После добавете и всички останали продукти и пасирайте за още около минута.
Изсипете сместа в тава. Поставете във фризера. На всеки 15-20 минути изваждайте от фризера и използвайте вилица, за да изстържете и разбъркате замразените парчета от краищата в останалата част от сместа (всеки път сместа ще бъде все по-равномерно замръзнала). Целият процес трябва да отнеме около час, час и половина.
След това яжте веднага след сервиране, като можете да украсите с листенца мента.

