
малък готвач
Начало |
малък готвач |
Лесно и с аромат на есен: направете си сами у дома прословутата подправка Pumpkin Pie Spice
Лесно и с аромат на есен: направете си сами у дома прословутата подправка Pumpkin Pie Spice
Ако сте фенове на една известна верига за кафе и други интересни напитки, чието име не искаме сега да споменаваме, но я има навсякъде и у нас, то няма как да не сте чували за прословутото им лате с подправка за тиквен пай. Но знаете ли, че тази подправка не се слага само в напитка с кафе, която родителите ви най-вероятно не одобряват да си купувате. Тя се добавя и към други вукснотии, сладки и солени – при това не само за пиене. А уханието и е страхотно, на истинска есен, но от хубавите. И още по-интересното, лесно можете да си я смесите сами у дома.
Ето и какво ви трябва:
- 3 супени лъжици (24 г) смляна канела;
- 2 чаени лъжички (5 г) смляно индийско орехче;
- 2 чаени лъжички (4 г) смлян джинджифил;
- 1 чаена лъжичка (2 г) смлян карамфил;
- 1 чаена лъжичка (2 г) бахар.
Сигурно се досещате какво се прави сега:
- Сложете всички подправки в малка купа.
- Разбъркайте с лъжица, докато се смесят напълно и се получат еднородни цветове.
- Съхранявайте в херметически затворен буркан или контейнер за подправки на стайна температура до 1 година (за най-добър вкус, използвайте в рамките на 6 месеца).
А какво можете да правите с тази подправка освен възрастните да я слагат в кафето си или да си направят лате?
- Любими закуски: Поръсете в обикновени овесени ядки или овесени ядки за една нощ (с лъжичка тиква за допълнителни витамини и сладост!), или използвайте в любимите си палачинки, гофрети или в яйцето за пържените филийки, опитайте, стават супер.
- Печива: Освен класическия пай, тиквената подправка е чудесно допълнение към мъфини, кекс, бисквитки и кифлички. Опитайте да я използвате вместо канела в любимите си рецепти за есенен вкус!
- Чийзкейк с тиква: Независимо дали предпочитате печен чийзкейк с тиква, чийзкейк с тиква без печене, тази уютна смес от подправки ще го накара да пее.
- Сочни солени неща: Добавете малко количество към печени сладки или обикновени картофи, моркови или тиква за топъл, неочаквано дълбок вкус.
- Бита сметана и кисело мляко: Смесете с бита сметана, кисело мляко или крема сирене за празничен, топло пикантен топинг.
- Направи си сам подаръци: Опаковайте малък буркан с домашно приготвена подправка за тиквен пай с етикет за подарък за който решите.

0 коментара
