
малък готвач
Разхлаждащо и пълно с витамини – направете си ягодово сорбе у дома
Има нещо в ягодовото сорбе, което се усеща като чисто лято в купа. То е ярко, освежаващо и толкова семпло, че почти се усеща като магически трик. Само ягоди, лимон, захар и щипка сол – това е всичко. Без сложни съставки, без нужда от машина за сладолед, ако нямате такава, и определено без суетене. Това е видът десерт, който приготвяте, когато искате нещо сладко и освежаващо, но не ви се иска да включвате фурната или да гледате котлона.
Ключът към това сорбе са зрелите, ароматни плодове. Ако са вкусни сами по себе си, ще направят сорбето още по-добро. Изстисканият лимон носи яркост и нотка киселинност, която балансира сладостта перфектно. И не пропускайте солта – може да изглежда странно в десерт, но всъщност тя изостря всички останали вкусове и прави всичко да изпъква. Да не говорим, че е пълно с витамини!
За 6 порции ще са ви необходими:
- 1 цял лимон, нарязан на четвъртинки и след това нарязан на 8 парчета, ако има семки ги махнете;
- ¾ чаши захар;
- ⅛ чаена лъжичка сол;
- около 1 килограм ягоди без дръжки и измити;
- ¼ чаша пресен лимонов сок.
Ето и как да го приготвите:
Първо лимона: поставете парченцата лимон, захарта и солта в кухненски робот и пасирайте добре. Оставете настрана.
После ягодите: смесете ягодите и 2 супени лъжици лимонов сок в празния кухненски робот. Пасирайте плодовете и след това опитайте сместа. Добавете още лимонов сок, ако желаете. Лимоновият вкус трябва да е силен, но не прекалено силен.
Смесете: изсипете лимоновата смес в блендера с плодовете. Пасирайте, за да се смесят, и след това изсипете в подходяща за фризер кутия.
Разбърквайте: това е малко досадна част, но сорбето трябва да преседи във фризера около 4 часа, като го разбърквате на всеки половин час.

