забавна наука

Начало | забавна наука | Летящ динозавър? Предполага се, че този вид е живял преди около 168 милиона години

Летящ динозавър? Предполага се, че този вид е живял преди около 168 милиона години

Аз детето | 2024-02-08

Летящ динозавър? Предполага се, че този вид е живял преди около 168 милиона години

Учени откриха нов вид летящ динозавър на шотландския остров Скай. Крилатото влечуго, наречено Ceoptera evansae, е живяло преди около 168 милиона години. Според учените новият вид принадлежи към група на птерозаври, известни като Darwinoptera, чиито вкаменелости са открити и в Китай. Първата част на името Ceoptera evansae произлиза от шотландската дума „cheo“, която означава мъгла, и латинската дума „ptera“ – крило. Втората част, „evansae“, е в чест на британския палеонтолог професор Сюзън Евънс, която се занимава отдавна с научна работа на острова.

Палеонтолозите забелязват фосилните останки през 2006 г. по време на експедиция в Елгол, на югозападното крайбрежие на острова. Оттогава екипът прекарва години в подготовка на образеца и сканиране на костите, някои от които остават напълно вкопани в скалата. Въпреки че скелетът е непълен и от него са останали само части от раменете, крилата, краката и гръбначния стълб, изследователите твърдят, че той дава представа за еволюционната история и разнообразието на птерозаврите. „Ceoptera помага да се определи времето на няколко основни събития в еволюцията на летящите влечуги. Появата му в юрския период във Великобритания е изненадваща, тъй като повечето му близки роднини са от Китай.

Това показва, че напредналата група летящи влечуги, към която принадлежи, се е появила по-рано, отколкото предполагахме, и бързо се е разпространила по света“, каза професор Пол Барет, изследовател в Природонаучния музей в Лондон.

Изследователите твърдят, че вкаменелостите на птерозаври от юрския период са редки и с непълни скелети, което затруднява опитите да се разбере повече за това как са еволюирали тези същества. „Периодът, от който е Ceoptera, е един от най-важните в еволюцията на птерозаврите, но също така е и този, от който разполагаме с най-малко екземпляри, което показва неговата значимост. Доближаваме се с още една стъпка до разбирането на това къде и кога са еволюирали птерозаврите“, каза д-р Лиз Мартин-Силвърстоун, палеобиолог от Бристолския университет.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град