История

Начало | История | Трицератопс, тиранозавър, стегозавър – откъде динозаврите са получили тези сложни имена?

Трицератопс, тиранозавър, стегозавър – откъде динозаврите са получили тези сложни имена?

Аз детето | 2021-03-02

Трицератопс, тиранозавър, стегозавър – откъде динозаврите са получили тези сложни имена?

Не знаем за вас, но на нас понякога много ни се иска да сме живели преди милиони, милиони години. Вярно, че тогава е нямало как да имаме нещата на които можем да се наслаждаваме сега, като интересни игри, захарен памук и любимата музика, но пък сме можели да познаваме динозаврите. Приятели са могли да ни бъдат Тами Трицератопса, Том Тиранозавъра и Стан Стегозавъра. Как са получили тези имена ли? По всяка вероятност както и вие вашите: родителите им са ги измислили! Какво? Ох! Искате да знаете откъде идват имената трицератопс, тиранозавър и стегозавър. Е, това е съвсем друга история...

Преди много години или по-точно през 1841 година сър Ричард Оуен (той е учен, друго не ви трябва да знаете за него) е имал нужда от напълно нова дума, за да опише своето откритие, което ще се окаже едно от най-значимите и интересни в света, а именно откритите вкаменелости на изчезнал вид влечуги. Така се „раждат“ динозаврите. Думата е създадена чрез съчетаването на гръцките думи „demions“, което означава ужасно и „sauros“, което означава гущер. Днес вече знаем, че динозаврите не са гущери и въпреки това името си е останало и ги описва идеално! След това обаче дошъл друг момент, Оуен дал началната стъпка за намирането на още много подобни вкаменелости, които не приличали съвсем на другите. Макар учените вече да знаели, че отново става въпрос за динозаври, били принудени да измислят и още някое име, за да може да различават находките една от друга. Така започнали да измислят различни имена, които колкото и да е учудващо, не са измислени по някакви правила. Така например освен тези, които вече споменахме, много видове останки от динозаври са кръщавани на хората, които са ги намерили или които имат общо с намирането им. Такова е името на вида динозавър Diplodocus carnegii. Той е кръстен на човека Андрю Карнеги, който е дарил парите за финансиране на експедицията, открила този вид.

Други видове пък са кръстени на мястото на което са намерени. Така например динозавърът ютараптор е кръстен на щата Юта. Но най-често името на динозавъра ни казва нещо за самия него. Учените често използват гръцки или латински думи, за да дадат на новото откритие име, което описва характеристиките на „ужасния гущер“ по някакъв начин. Например трицератопс означава „глава с три рога“, което е добро описание на този вид динозавър.

Накрая след като името бъде избрано, то се изпраща и преглежда от групата на най-учените учени от целия свят работещи в Международната комисия по зоологическа номенклатура и след като дадат своето одобрение вече имаме чисто нов игуанадон, което означава „зъби като на игуана“ или пък гигантозаурус, което означава... Какво означава според вас?

Вижте още:
Непознат вид гигантски динозаври откриха учените
Откриха динозавър, който е породил легендите за драконите
Най-смешно изглеждащите динозаври в светаКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град