забавна наука

Начало | забавна наука | 8 забавни и интересни факта за прозявката

8 забавни и интересни факта за прозявката

Аз детето | 2023-05-04

8 забавни и интересни факта за прозявката

Дълбокото вдишване и издишване с отворена уста, или с една дума – прозявката е позната на всички. Прозяват се не само хората, а също и другите бозайници, птици и влечуги. Дори бебетата, които са още в корема на майка си се прозяват. Но защо всъщност се прозяваме, дали това се поражда от липсата на сън, скука или има и други причини? Сега ще разберем.

1. Прозяването охлажда мозъка

Като цяло за учените все още е загадка защо живите същества се прозяват. Най-често срещаното обяснение е увеличаване на притока на кислород в тялото. Но това е мит. Всъщност това е необходимо за охлаждане на съдържанието на черепа. Лекарите от Държавния университет в Ню Йорк не са успели да установят връзка между прозяването и нивата на кислород в кръвта, но са забелязали, че то влияе на температурата на мозъка. Ето защо човешкото тяло не само вдишва големи обеми въздух при прозяване, но в същото време рефлекторно разтяга мускулите около черепа. А това води до прилив на по-студена кръв към главата.

2. Хората се прозяват и плачат едновременно

Мокрите очи, когато се прозяваме, са страничен ефект от движението на мускулите на лицето. Тялото разтяга челюстта, това увеличава натиска върху слъзните жлези и влагата се отделя сама.

3. Когато се прозявате, мозъкът ви освобождава допамин

Прозяването като цяло е безопасно и може дори да е полезно за психичното здраве. Факт е, че по време на този акт мозъкът получава голяма доза допамин, азотен оксид, серотонин и окситоцин. Тези вещества помагат да се справите със стреса и да се отпуснете. Според Андрю Галъп, психолог от Политехническия институт на Държавния университет в Ню Йорк, ако сте нервни или притеснени, трябва да се насилите да се прозявате и тялото бързо ще се успокои.

4. Прозяването е заразно за хората

Около 70% от хората веднага се прозяват, забелязвайки как някой друг го прави. Рефлексът се задейства дори ако видите това действие на снимка или го чуете на запис. Но тези, които имат проблеми с обработката на чувствата и емоциите на другите, например хората с разстройства от аутистичния спектър, не се поддават на провокации и не повтарят след другите. Така че, ако се прозявате след другите, имате развито чувство на състрадание. Или просто мозъкът е прегрял и трябва да се охлади – също се случва.

5. И за животните

Прозяването е заразно не само за хората, но и за кучетата. Те отварят устата си и поглъщат въздух, имитирайки своите собственици и просто случайни хора. Психолози от университета в Оукланд в Нова Зеландия смятат, че по този начин кучетата проявяват съпричастност към хората, показват привързаността си към тях. Други животни, като шимпанзета, бонобо маймуни и вълци, също се „прозяват в унисон“, повтаряйки това за другите – както за членовете на техните общности, така и за хората.

6. Жените са по-склонни да се прозяват след другите, отколкото мъжете

Социобиолозите от университета в Пиза в Италия установили, че жените, които виждат други хора да се прозяват, повтарят това действие поне 34,5% по-често от мъжете. Изследователите предполагат, че това е така, защото жените са малко по-социални и емпатични.

7. Малките деца не го правят

Хората с ниско ниво на емпатия, напротив, изобщо не са склонни да се прозяват след другите. Например децата под петгодишна възраст все още не са развили това чувство, така че това действие не е заразно за тях.

8. Дори четенето за прозяване кара хората да се прозяват

Учени от университета Темпъл в Пенсилвания установили, че повече от половината хора, които четат текстове с думата „прозявка“, започват неволно да се прозяват. Този рефлекс е толкова заразителен, че само да си представите действието в ума си е достатъчно, за да го задействате.

Прозявали ли сте се поне веднъж, докато четете тази публикация? Кажете в коментарите!

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град