забавна наука

Начало | забавна наука | Откриха нов вид динозавър, един от най-големите, обикаляли Земята

Откриха нов вид динозавър, един от най-големите, обикаляли Земята

Аз детето | 2021-06-09

Откриха нов вид динозавър, един от най-големите, обикаляли Земята

Гигантски динозавър, открит в пустинята на Австралия, е идентифициран като нов вид и е признат за един от най-големите, обикаляли някога Земята, според палеонтолозите. Australotitan cooperensis, част от семейството на титанозаврите, живяло преди около 100 милиона години, най-накрая е кръстен и описан 15 години след като костите му са открити за първи път. Смята се, че е бил висок 5-6,5 метра и е бил с дължина 25-30 метра, което го характеризира като най-големия динозавър в Австралия.

„Въз основа на запазените сравнения на размера на крайниците, този нов титанозавър се смята за един от петте най-големи в света“, каза Робин Макензи, директор на Природонаучния музей в Ероманга. Вкаменелостите са открити в семейната ферма на Макензи през 2006 г. на около 1000 километра западно от Бризбейн. Показани са пред публика през 2007 г. Скот Хокнул, палеонтолог от музея в Куинсланд, заяви, че е било „много дълга и старателна задача“ да се потвърди, че австралотитът е нов вид.

Изследването, което разчита на 3D сканиращи модели на кости, за да сравни динозавъра с близките му роднини, е публикувано в рецензираното списание PeerJ в понеделник, информира БГЕС. В същата област са открити множество други скелети на динозаври, каза Хокнъл и добави, че е необходима още работа, тъй като „открития като това са само върхът на айсберга“.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град