забавна наука

Начало | забавна наука | В дъждовното време седнете и няколко интересни факта за дъжда научете

В дъждовното време седнете и няколко интересни факта за дъжда научете

Аз детето | 2023-11-15

В дъждовното време седнете и няколко интересни факта за дъжда научете

Есента е красива с нейните шарени листа от които можеш да си направиш куп неща, има разни вкусни дарове като грозде и тиква. Но... Дъждовното време е част от тази картина и е хубаво да не забравяме за чадърите си, когато излизаме навън. Повечето хора ненавиждат дъждовното време, но има и такива, които обичат да се наслаждават на падащите капки през прозореца. Малко от нас обаче се замислят какво представлява това явление на природата, затова днес ви предлагаме да прочетете няколко интересни неща за дъжда.

  • Дъждът е вид валеж. Валежите са всякакъв вид вода, която пада от облаци в небето, като дъжд, градушка, суграшица и сняг.
  • Измерва се с дъждомер.
  • Дъждът е част от водния цикъл. Облаците абсорбират водните изпарения, за да създадат дъжд.
  • На места има чести валежи. Това създава така наречените тропически дъждовни гори.
  • На някои места вали съвсем малко и рядко дъжд. Това създава пустини.
  • Дъждовна буря е внезапен силен дъжд. Може да причини внезапни наводнения в долини. Силен дъжд за дълго време може да причини наводнения, които да разрушат къщи. Освен това може да възникнат свлачища.

Знаете ли също така, че както облаците се делят на видове, така и дъждовете! Ето и кои са видовете дъждове!

Обикновен дъжд

Когато Слънцето нагрява земната повърхност, земята нагрява въздуха над нея. Това кара въздуха да се издига и охлажда. Когато се охлади до точката на оросяване, се образуват облаци и следва дъжд. Това обикновено се случва на равна земя. Този тип валежи често причиняват летни дъждове и гръмотевични бури.

Ситен дъжд

Обикновено се появява по крайбрежните райони, където линия от хълмове минава по крайбрежието. Когато влажният вятър от сушата от морето срещне планина, хълм или друг вид преграда, той е принуден да се издигне по склона и да се охлади. Когато температурата на въздуха падне до точката на оросяване, водните пари се кондензират, образувайки облаци. Когато облаците вече не могат да задържат водните капки, ситният дъжд започва да вали по наветрения склон на планината. На подветрения наклон въздухът се премества надолу, затопля се и допълнително се изсушава чрез компресия. Следователно подветреният наклон е известен като дъждовна сянка. Влажни ветрове духат от морето и са принудени да се издигнат над сушата. Въздухът се охлажда и водните пари кондензират, образувайки дъждовни капки.

Фронтален дъжд/Циклоничен дъжд

Фронтален дъжд се случва, когато по-хладен въздух и по-топъл, влажен въздух се срещнат в метеорологичен фронт. По-малко плътният топъл въздух се издига и кондензира, образувайки облаци. Тези облаци растат и в крайна сметка създават дъжд. На някои места в северния умерен пояс студеният въздушен фронт идва от северозапад, а топлият въздушен фронт идва от югозапад.

Знаете ли също така, че някои хора събират дъжд в резервоар за дъждовна вода. Хората използват дъждовна вода за поливане на растения, почистване на къщата, къпане или пиене.

Image by huoadg5888 from Pixabay

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град