сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Красива апликация за сезоните от филц

Красива апликация за сезоните от филц

Аз детето | 2016-01-29

Красива  апликация за сезоните от филц

Знаете ли, наши малки и талантливи бъдещи художници, кое е по-хубаво и забавно от рисуването? Това е апликирането. Лично ние обожавахме да апликираме и понякога го правим дори сега. Но като деца можехме с часове да си седим вкъщи или на чина в училище, да изрязваме различни парчета от цветни хартийки и след това да ги лепим и да се получават красиви картини. Сигурни сме, че и на вас сега апликациите са един от най-любимите видове изобразително изкуство. Ярките цветове на хартията, различните и понякога изненадващи фигури с детайли, които могат да се получат – всичко това прилича на строене със забавен конструктор, който вие сте си измислили. Знаете ли, че освен интересно, този вид изкуство също така е и полезно, защото помага да се развие умствената активност, въображението и самостоятелността. Освен това то възпитава и любов към чудесния ни обкръжаващ свят и творчеството.

Точно затова сега ще ви предложим да си направите красива апликация-табло на сезоните, и то не с какво да е, а с филц. Можете разбира се и да опитате с хартия, но според нас с филц се получава много по-хубаво и оригинално. Филц можете да намерите в почти всяка книжарница, и не е никак скъп. Това е мек плат, който е изработен не чрез тъкане, а чрез пресоване под пара или гореща вода. А сега нека просто се забавляваме.

За да си направите това чудесно табло-картина са ви необходими:

  • голям картон
  • светлосин филц
  • зелен филц
  • бял филц
  • кафяв филц
  • червен филц
  • лилав филц
  • оранжев филц (обикновено ги продават на листове, но ви съветваме да си купите поне по 2, по-добре да останат и да сътворите още нещо от него, отколкото да не стигнат, не са никак скъпи)
  • ножица
  • лепило
  • четка за лепилото
  • стар вестник
  • молив

Да творим:
Преди да започнете ви предлагаме да покриете работното си място с вестник, за да не стане всичко в лепило. Случва се, когато въображението се развихри. След това разделете с молив картона на шест квадратчета, за сезоните. Може би сега ще кажете, че сезоните са четири, но имаме нещо интересно предвид.

Идва и най-важната част в апликирането: формите. Разрежете белия и зеления филц наполовина и след това на още половина. След това от всяка половина на всеки цвят изрежете „земя“. Ние направихме това, като просто отрязахме малка част от едната страна, леко вълнообразно, без много да се стараем, просто не движехме ножицата в права посока. Бялото е за зимата, а зеленото за есен. Трябва да се получат общо шест. Но не ги лепете още. От кафявия филц изрежете и шест дървета. Пънче с няколко клончета е идеално. Няма да ви казваме как точно, смятаме, че ще се справите и сами, че даже и по-добре от нас.

След това от бялото изрежете малки кръгчета и малко по-големи елипси. От зеления изрежете малки листа и по-големи и леко къдрави кръгове. От оранжевия също изрежете листа, от синия облаци, ако ви останат може и от белия облаци, пък от синия сняг. Можете да направите цветя. Основното е, че ви трябва дърво, което да е „облечено“ в съответния сезон. А детайлите оставяме на вас.

Сега да обясним защо казахме на шест. Смятаме, че е много ефектно да започнем с пролетта, да покажем как вали дъждец и как дървото започва да се разлиства, след това в следващото квадратче да покажем как има красиви цветове и цветя около него. Идва краят на лятото – решихме, че нашето дърво ще е ябълково затова изрязахме и червени кръгчета филц за ябълките. Идва същинската есен – дървото се покрива с различни цветни листа, а след това идва и зимата – първо вали лек снежец, а след това дървото е изцяло покрито със сняг.

След това просто намажете целия картон с плътен слой лепило и притискайте парче по парче, докато не направите вашата картина. Добре е първо да изрежете частите и след това да намажете картона, за да не засъхне лепилото.

Разбира се това е само идея, вие можете да я развиете както решите и да направите и още по-красиво дърво с апликация за сезоните. Важното е да се забавлявате. Приятно творене.

Вижте още:
Защо има сезони?
Приказка за сезоните



Коментари
2 коментара

Сладуранката Няма да кажа , И ТОВ г.,

Публикувано на 12.03.2016

Страхотна апликация! Брависимо!

Дамла Ирфан, 11 г.,

Публикувано на 10.04.2016

На мен ми харесаха всички апликаций. Страхотни апликаций.!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град