сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Весел полярен театър

Весел полярен театър

Аз детето | 2016-01-06

Весел полярен театър

Някога, много отдавна, във водата близо до една арктическа земя се заселил огромен кит. Той обичал да живее там, било спокойно, приятно и най-вече тихо. Да, той бил един много тих кит, който обича тишината. Понякога обичал да слуша музика, но тихичко. Така си живял много щастливи и спокойни години, докато един ден съседи не му станали семейство от пет пингвина. Както често става в живота, пингвините били пълната му противоположност – игриви и много шумни. Как обаче е продължило тяхното съжителство, ще решите вие и то по доста неочакван начин...

Ако вкъщи имате излишна кутия, не бързайте да я изхвърляте – много лесно, забавно и приятно можете от обикновен боклук да я превърнете в забавен полярен театър. Можете да си играете с него както вкъщи, така и да си направите цял творчески проект в училище. Сигурни сме, че ако покажете на учителката по рисуване какво сте сътворили, тя непременно ще бъде горда с вас, а може и някоя шестица да ви напише. Но и без тези облаги знайте, че просто е много забавно.

Нека започваме...

Ще ви трябват:

  • картонена кутия с капак
  • парче картон, колкото един лист за рисуване
  • лист бяла хартия
  • водни боички
  • 6 дървени шишчета
  • ножица
  • тиксо
  • лепило
  • молив

и ако искате да стане по-ефектно – коледни лампички

Следвайте внимателно стъпките, гледайте и снимките и ще се получи страхотно. Пък е и един страхотен забавен арт проект, от който накрая, сигурни сме, ще бъдете много горди.

Стъпка 1:

От дъното на кутията начертайте голям правоъгълник и го изрежете. Трябва да се получи като прозорец. Начертайте и 3 или 4 линии по дългата страна на кутията. След това внимателно изрежете прорези по тях, като най-важното е да са по-широки от дървените клечки.

Стъпка 2:

Върху парчето картон, което изрязахте преди малко, направете горе-долу същите прорези. След това скъсете парчето, така че да може да се побере в кутията. В този момент е важно да пробвате и пръчките, вкарайте ги в прорезите и вижте дали се движат свободно, това е важно.

Стъпка 3:

Намажете долната част на стените на кутията с лепило. Преди това обаче трябва да сте поставили кутията с прорезите нагоре. След това залепете вътре малкото парче картон така, че да е до дъното, но не съвсем. Трябва да има малко разстояние, както е на снимката.

Тази част е малко по-трудна, затова ако не можете сами, помолете някого за помощ.

Стъпка 4:

Време е за декор. Използвайте капака на кутията, за да създадете арктически фон. Лично ние го оцветихме в бяло, тъмно и светлосиньо. Вие разбира се можете да го направите както решите: можете да нарисувате ледник или пък снежинки или огромно топящо се езеро с малки ледени късове вътре.

Стъпка 5:

Отново декорация на героите. Нашата история е за пет пингвина и един кит, затова сме направили такива герои по следния начин: рисуваме контурите им с молив върху бялата хартия и ги изрязваме. След това ги очертаваме върху парче картон, отново изрязваме. Лепим хартията за картона, за да са по-здрави, оцветяваме ги и ги лепим върху пръчките, но с тиксо. Става по-добре. Вие можете да си направите същите или пък да си измислите своя арктическа история, но принципът е този.

Стъпка 6:

Пъхаме внимателно пръчките в прорезите така, че да не развалим героите, едната част трябва да излиза отдолу, другата – отгоре, а по средата на сцената да са героите.

Допълнителна стъпка

За по-хубав ефект, но задължително с възрастен можете да продупчите сцената отзад и да прокарате лампички. Знайте обаче, че не бива да правите това сами и трябва да сте много внимателни, когато има и лампички. Ако пък никой не иска да помогне или се струва прекалено опасно на родителите ви, и без лампички също се получава страхотно.

Готови сте, дръпнете завесата и направете най-невероятното представление.



Коментари
3 коментара

Елени Георгиева , 8 г.,

Публикувано на 08.01.2016

Не мога да схвана нищо!!!!!

анди , 14 г.,

Публикувано на 22.02.2016

не е задължително декорът да е арктичен.аз бих направила страната на чудесата или нещо такова

От редакцията: Разбира се, че не е. Ние просто даваме нашата идея, но виж твоята е прекрасна. Браво! :-)

Йоана Йорданова, 11 г.,

Публикувано на 13.04.2017

Ние можем да си направим героите различни от снимката нали?

От редакцията: Разбира се. Това е само идея от нас, можете да си я направите както ви харесва. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град