География

Начало | География | Карибско море – люлката на пиратството и ураганите

Карибско море – люлката на пиратството и ураганите

Аз детето | 2016-01-08

Карибско море – люлката на пиратството и ураганите

Всеки пътешественик знае, че преодолявайки дългото пътуване през Атлантическия океан до бреговете на Централна Америка, ще попадне в едно от най-красивите и интересни тропически морета – Карибското. Трябва да знаете, че неговото име идва от индианското племе кариби, които са живели по неговите брегове преди корабът на Христофор Колумб да акостира там. Ако пък случайно някъде срещнете и непознатото име Антили, знайте, че това са острови също в Карибско море. Такава голяма известност то е получило заради красотата на кораловите рифове, изобилието от тропически циклони, придружени от опустошителни бурии и пирати, които в миналото са избирали именно тази зона за своето „търсене на съкровища“.

Карибско море заема площ от 2753 квадратни километра и мие бреговете на Централна и Южна Америка. Чрез водни пътища е свързано и с Мексиканския залив, Атлантическия океан, както и с Тихия океан. Районът около Карибско море логично е известен под името Карибите. Морето е и много дълбоко, средната му дълбочина е 2 500 метра, а в най-дълбоката си точка между Куба и Ямайка е около 7686 метра. Климатът на Карибите е повлиян от топлите океански течения и изобилието от слънчева светлина, която се „излива“ по тропически места като това. Средната годишна температура на водата е около 26 градуса, а приливите и отливите не са големи. Точно затова Карибско море е доста посещавано място. Едно от нещата, които разваля тази идилия обаче са ураганите и бурите. Те представляват сериозен проблем за жителите на Карибите и не само – много от кораловите рифове също понасят своите вреди. Мощните ветрове им донасят кал, пясък и отломки, което много вреди върху екологията на рифа.

Карибско море става достъпно за европейците едва след откриването му от Кристофор Колумб. След това то става едно от най-посещаваните от европейците морета. В Карибско море има над 20 населени острова, на крайбрежието му се намират няколко държави. Карибско море е любима дестинация за почивка на много холивудски звезди и на туристи от цял свят, които са привлечени от великолепната природа на района.

Като говорим за природа, флората и фауната на Карибско море е много разнообразна и богата. Красотата и величествеността на формите на живот в морето, може да удиви и най-опитните водолази и любители на подводните пейзажи. Флората на морето не е богата в количествено отношение, но затова има много богато разнообразие. На някои места по дъното на морето се срещат дори цели поляни с подводна растителност. Срещат се много видове водни растения и още по-голямо разнообразие от красиви корали.

Животинският свят е още по-впечатляващ. Карибско море е дом на морски бозайници и риби, както и на морски червеи, змии, мекотели, морски звезди, таралежи, скариди, омари, както и хиляди медузи. В Карибско море има и много костенурки. В една от своите истории знаменитият Колумб разказва как е видял огромни стада от зелени костенурки, които буквално блокирали пътя на корабите му в околностите на съвременните Кайманови острови. Поразен от изобилието на тези животни Колумб нарекъл островите Лас-Тортугас, което на испански означава „костенурки“. Въпреки това името не е останало същото, защото много от тези костенурки са изчезнали като резултат от човешката дейност. Във водите на Карибско море можете да срещнете и много морски бозайници – кашалоти, делфини, дори малко тюлени. Като говорим за това, много богато е и рибното царство. Рибите тук са около 500 различни видове, включително змиорки, баракуди, скатове и много други. Поради това невероятно наличие на храна тук изобилства и от акули: сиви акули, бичи акули, тигрови акули и уникалните само за този регион карибски рифови акули.

Дъното на морето е доста неравно, с много вдлъбнатини и издатини, то се състои предимно от глина и тиня. То е сеизмично активно и на дъното редовно се случват земетресения, които могат дори да предизвикат цунами. Крайбрежието на места е каменисто, на повечето места е песъчливо. Пясъкът по крайбрежието на Карибско море е искрящо бял, с коралов произход. Крайбрежието на Карибско море е пълно с красиви плажове, които привличат много туристи.

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Мистичното Мъртво море
Саргасово море – морето без брегове
Куба – най-големият остров в Карибско море



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град