География

Начало | География | Куба – най-големият остров в Карибско море

Куба – най-големият остров в Карибско море

Аз детето | 2015-06-26

Куба – най-големият остров в Карибско море

Куба е най-големият остров в Карибско море. Той е дълъг 1260 км и широк 191 км. Най-близкият съсед на Куба е остров Ямайка. Дългата брегова линия на остров Куба е разчленена от стотици естествени заливи, рифове и полуострови. На Република Куба принадлежат още сравнително големият остров Хувентуд (бивш Пинос) и около 1600 малки острова, повечето от тях ненаселени.
Високи планини и хълмове покриват около 1/3 от Куба. Другите 2/3 от острова са низини, които местното население използва за фермерство. Куба има много и различни местообитания – от планински гори до джунгли и пасища, а дори и малки пустини. В тези места живеят едни от най-уникалните животни и растения, които могат да се видят само в Куба. Много интересни животни живеят в горите на куба. Най-известното е така наречената птичка пчелно колибри, която е най-малката птичка в света. Тя тежи само 1,8 грама и дължината на тялото й достига най-много до 5 см. Най-малката жаба в света също живее в Куба.

Културата на Куба е много интересна, защото е смесица от испански и африкански традиции. Например кубинските музикални и танцови изкуства са познати в целия свят. Най-известният стил в кубинската музика е Сон кубано. Той се появява през 30-те години на XX век, днес е известен не само в Куба, а и по целия свят. Най-специфичните инструменти в изпълнението му са тромпетът, контрабасът и китарата, както и различни видове местни перкусионни инструменти. Сон кубано оказва много голямо влияние върху развитието на салсата, румбата и мамбото.
Куба има и своя специфична и интересна храна, език и изкуство.

За разлика от повечето страни в Латинска Америка, любимият спорт на хората в Куба не е футболът, а бейзболът. Той идва в Куба от САЩ през 60-те. Много интернационални звезди на бейзбола в момента играят в Куба, а кубинският национален отбор е един от най-добрите в света.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град