География

Начало | География | Мистичното Мъртво море

Мистичното Мъртво море

Аз детето | 2015-07-23

Мистичното Мъртво море

Мъртво море е едно от най-невероятните морета на планетата. То съчетава в себе си истински природен феномен, курорт и дори вода за лечение. Тук можете да се отпуснете на повърхността на водата и да четете книга и без да можете да плувате. За еколозите това е най-ниската точка на Земята – чудо на природата. За химическата промишленост – златна мина. За политиците – място, където се води ожесточена борба за водните ресурси на Близкия изток. Това е морето на многото гледни точки и многото имена. Известно още като Бахр Лут, Източно море, Асфалтовото езеро, Солено море, "Морето на Содом и Гомор" , Морето на Арабах, Морето на дявола, Морето на равнината, Морето на Зоар, Зловонното езеро. В Библията за него се говори  като за "Соленото море" или "Морето на Арабах". Наречено е мъртво заради високото си съдържание на минерали, които не позволяват оцеляването на живи организми във водите му. По бреговете му обаче от незапомнени времена е имало хора. Навсякъде по света Мъртво море е известно като най-ниската точна на Земята, но много малко хора знаят други подробности за това мистично място. Тогава какво всъщност знаем за него?

Като всяко друго море и то е създадено благодарение на могъщите сили на природата и всъщност не е съвсем море, някои учени го смятат за езеро. Намира се в в Близкия Изток, в което се влива река Йордан. Граничи с Израел, Палестина (Западния бряг на р. Йордан) и Йордания, между които страни се разделя неговата акватория.

Може би някои от по-големите ни читатели вече са учили в училище за теорията на за тектонските плочи на Земята и че всички континенти са разположени върху тях. Самите плочи се движат една спрямо друга благодарение на по-течния слон на планетата наречен мантия. Някога, много отдавна, на Земята е съществувал само един континент наречен „Пангея“. Под влиянието на вулканични процеси този континент се разделил и постепенно образувал тези, които ние днес познаваме. Въпреки това тези плочи все още понякога се движат, точно заради това понякога се получават и земетресенията. Скоростта на движение на тези плочи е различна. Тектонската плоча, която се намира при Мъртво мое се движи много по-бавно от другите. Така се създават планини и долини. Когато две плочи се сблъскат се образува планина, а когато се отдалечат една от друга долина. Някои дори след това биват запълнени с вода, която си остава там и по този начин се образуват езерата и моретата. Точно така се е образувало и Мъртво море.

Практически в Мъртво море не би трябвало да се срещат представители на флората и фауната, но след проучвания са открити микроорганизми и нисши растения. В един литър вода от Мъртво море има 300 грама различни соли, докато в един литър вода от океана, те са около 40 грама. Преобладаваща е готварската сол, но има и магнезиев хлорид, калиев, натриев, калциев бромид и др.

Мъртво море е затворен басейн и водите му не се оттичат. То е в десетки пъти по-солено от Средиземно море. В него човек не може да потъне. Във водите му се съдържа почти цялата Менделеева таблица. Над Мъртво море винаги се стеле лека мъгла. Това се дължи на съдържанието на бром във водата, която се изпарява от слънцето и така се образува този природен феномен. За запазване нивото на водата в морето и за съхраняване на границите му, се подава по изкуствен път прясна вода.

През Средновековието пътешественици, които минавали по тези земи, разказвали после за едно море, където нямало нито птици, нито риба, нито растителност. Дори се смятало, че зловонните изпарения от морето са смъртоносни. Така се разпространила представата за едно вонящо и мъртво море. Наистина, заради високото съдържание на сол единствено прости организми, като например някои издръжливи видове бактерии, могат да оцелеят в неговите води и всяка риба, която има нещастието да попадне в морето с вливащата се вода, бързо умира.

В морето няма условия за живот, но това не се отнася за неговите околности. Въпреки че по–голямата част от земята наоколо е безплодна, се виждат и прекрасни плодородни оазиси с водопади и тропически растения. Има и голямо разнообразие от диви животни. В близост до морето обитават около 24 вида бозайници, като например пясъчната котка, арабският вълк, а често може да бъде видян и нубийският козирог. Сладководни извори осигуряват подходяща среда за много видове земноводни, влечуги и риби. Тъй като Мъртво море е разположено на един от главните миграционни маршрути, по тези места може да се срещнат над 90 вида птици, като например черният и белият щъркел. Тук се срещат още белоглавият и египетският лешояд. Но защо водите на Мъртво море са толкова здравословни? Говори се, че в миналото хората вярвали, че водата от Мъртво море има лечебни свойства и затова пиели от нея — нещо, което съвсем не е препоръчително днес! По–полезно е може би къпането в солената вода, тъй като се смята, че тя има добър очистващ ефект върху тялото. Освен това балсамовото дърво, което някога растяло по тези земи, било високо ценено заради свойствата си и се използвало в козметиката, както и за медицински цели. Високо се ценят и лечебните свойства на климата в района. Поради ниската надморска височина въздухът е с богато кислородно съдържание. Смята се също, че високата концентрация на бромид във въздуха има успокояващо действие, а богатата на минерали черна кал и горещите серни извори покрай брега се използват за лечение на многобройни кожни болести и артритни заболявания.



Знаете ли, че...
 

  • През лятото температурите се вдигат до 40 градуса, но е трудно да изгорите. Причината е, че заради интензивните слънчеви лъчи солта се изпарява и насища въздуха, образувайки защитен слой, който предотвратява изгарянията.
  • Водата в Мъртво море по соленост превъзхожда 8,6 пъти океанската. Затова тук е невъзможно да потънеш. Ако в Средиземно море солеността е 3,5-3,9%, то в Мъртво море тя достига 34%. Въпреки това то не е рекордьор. Лидер е езерото Асал в Джибути. Любопитно е, че водата в Мъртво море е мазна и може да се измие само със сапун.
  • На Земята няма място, което да е разположено по-ниско от Мъртво море. То е на 427 метра под морското равнище и спада с по около метър за година.
  • Названието си получава именно заради солта. Високата ѝ концентрация не позволява тук да обитават каквито и да било животни. Няма нито една риба или водорасли. Може да съществуват само микроскопични бактерии и гъби.
  • Всъщност Мъртво море не е море, а хиперсолено езеро.
  • Около 60% от съдържащите се във водата му минерали не може да се открият в нито един друг водоем на Планетата. В Мъртво море са разтворени около 50 милиарда тона различни полезни минерали като калций, йод, бромиди.
  • Мъртво море е на около 3 милиона години. Клеопатра толкова е била впечатлена от целебните му свойства, че заповядала тук да се построят курорти и да започне производство на козметика. По онова време калта от морето се е използвала и за мумифициране на мъртъвци.
  • Ако имате някакви рани и влезете във водата на Мъртво море, болката ще е много силна. Но след това раните ще зараснат няколко пъти по-бързо.
  • Отдавна е известно, че Мъртво море постепенно пресъхва, а през последните години процесът се ускори. Така че, ако искате да видите това уникално място, побързайте.

Снимки: picture.reuters.com

Прочетете още за:
Саргасово море – морето без брегове
Езерото Титикака



Коментари
3 коментара

Мила , 11 г.,

Публикувано на 30.07.2015

Чела съм много за него и ми се ще със семейството ми да го посетим!!!

Мила , 11 г.,

Публикувано на 30.07.2015

Това е изумително място!!!

Мила , 11 г.,

Публикувано на 30.07.2015

Какви изумителни места е създала природата!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град