География

Начало | География | Ирландия – изумруденият остров

Ирландия – изумруденият остров

Аз детето | 2016-03-02

Ирландия – изумруденият остров

Красива природа, исторически забележителности, интересна храна, и още по-любопитна култура – това е Ирландия. Тя е една от най-богатите, най-развитите и мирни държави в света. Тогава нищо чудно, че е и едно от най-посещаваните от туристите места, защото е един пленителен свят, в който легендите и реалността се смесват.

Република Ирландия заема по-голямата част от третия по големина остров в Европа. Другата част (една пета от цялата територия) принадлежи на Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Страната се намира в северозападна Европа, в западната част на Обединеното кралство. Казват, че е невъзможно да се забрави Ирландия, даже и само веднъж да е видяна. Страната очарова със своите пейзажи и с народа си – чрез контактите гостите на страната получават най-пълни впечатления за тази древна земя на светци и учени. Около една трета от жителите на Ирландия живеят в Дъблин и предградията му. Населението все пак е доста равномерно разпределено по целия остров. Археолозите смятат, че първите хора, които се установяват в Ирландия са пристигнали около 6000 г. пр. н. е, а само хиляда години след това вече започнали да използват каменни сечива и да се занимават със земеделие. Хилядолетия наред келтите се разселвали по територията на цяла Европа, но с идването на нови и нови племена те били постепенно смесени с новопристигащите. Ирландия остава последното им сигурно място, което те ревностно защитават и превръщат в една от най-успешните държави на 21-ви век.

Ирландците се отнасят грижливо към природата, а в резултат от това флората и фауната са удивително съхранени. Територията на Ирландия разполага на места с напълно дива природа. Някога обраслата с дъбови и борови гори територия сега е заета от свежи ливади и красиви поляни и точно затова страната е наричана и Изумрудения остров. Характерни за острова са дивите цветя, измежду които изобилства и символът на Ирландия – детелината. Знаете ли, че някога дори и парите на ирландците били с изобразени върху тях детелини и животни? Даже лисиците и зайците понякога доприпкват в градовете, в реките свободно пребивават видри, а на бреговете се излягат тюлени и издават своите хрипливи, лаещи звуци. Природата на тази страна е изключително интересна, макар и не толкова богата.

В графствата Донехал и Майо можете да извървите километри без да срещнете нито един човек. Ирландските хълмове са истински рай за любителите на разходките пеша, така имате възможност да видите прекрасните езера и реки, постоянно променящото се небе, което е тъй характерно за ирландския пейзаж. Само на половин час с кола от центъра на Дъблин се стига до неолитни гробове, укрепления от бронзовата епоха, ранно християнски паметници, стени от градове на викингите и огромни имения. Вековни крепости се извисяват насред полето, а край тях кротко пасат стада. Миналото блика от всякъде – доисторически каменни стълбове и древни каменни кръгове в полето, които тракторите внимателно заобикалят. Селските местности са изпъстрени с паметници, които все още не са изследвани от археолозите. Някой от тях са открити за посещения, повечето са в превъзходно състояние. Местното население се отнася с внимание и грижи към паметниците, открай време тук се счита, че такива места са под специалните грижи и защитата на феите.

Много популярни в Ирландия са водните спортове – спортният и любителският риболов, ветроходството и сърфингът. Мнозина туристи пристигат тук, за да се насладят на играта на голф в обширните поля, но истинската, голямата страст на ирландците беше и си остава конният спорт. Няма бар, в който да не се приемат залози за конни състезания... Времето в Ирландия се прогнозира трудно, но именно тези изненади превръщат Ирландия в изключително красива страна. Променливото време е изиграло положителна роля върху начина на живот на ирландците. Докато чакат времето да се оправи, те пеят и танцуват. Заведение без музика тук няма, защото песните и танците създават веселата обстановка в Ирландия.

Ирландските замъци са още една изключително важна част от местната култура. Един от най-красивите се нарича Джонстаун Касъл. Намира се в югоизточната част на Ирландия, на около 4 километра от малкия крайбрежен град Уексфорд. Разположен е на брега на малко живописно езеро и датира от началото на 19-ти век. В югозападна Ирландия в покрайнините на малкия провинциален град Бларни се намира прословутият Бларни Касъл. Този замък е построен в началото на 13-ти век и представлява комплекс от четири постройки, сгушени сред пищната растителност. В северозападните части на Ирландия близо до малкото градче Конг се намира Ашфорд Касъл. Замъкът е разположен на брега на езерото Лох Кориб и впечатлява с достолепната си фасада от ранния 13-ти век. Днес този каменен палат е превърнат в луксозен хотел, който привлича романтично настроени пътешественици.

Освен с алкохола си, Ирландия е много популярна със своите кулинарни изкушения. задушено агнешко месо с картофи е най-популярното и вкусно ястие. От една страна картофите са най-широко разпространеният зеленчук на острова, а от друга страна агнешкото месо се радва на най-голяма популярност. Освен с картофи обаче, агнешкото често се приготвя и със зеле или други северно хладнолюбиви зеленчуци. Една от главните особености на местната кухня е, че тя обикновено залага на естествения вкус на храните и се използват много малко подправки и почти никаква сол. Традиционно се избягва съчетаването на много и различни на вкус съставки. Тъй като Ирландия е известна със своите млечни продукти, туристите задължително опитват и някое от местните овчи сирена, които се отличават със силен и наситен вкус и аромат. Важно място в храненето на ирландците заема и морската храна.

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Страната на африканските животни – Танзания
Белгия – страната на шоколада



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град