География

Начало | География | Най-страшните и екстремни места на планетата

Най-страшните и екстремни места на планетата

Аз детето | 2015-06-29

Не е тайна, че нашата планета и природа предлага всички неща от които имаме нужда: красиви места с невероятна гледка, слънчеви поляни за игра, територии с интересни животни и страшни и доста екстремни места за всички тези, които обичат да вдигат адреналина си и сърцето им да тупти с бясна скорост. Дори обаче да не сме такива любители на екстремните изживявания, можем да разгледаме тези интересни и любопитни места.



Първото от тях е една пещера в Малайзия. Това е прекрасно място за любителите на екзотични животни и насекоми. Там е пълно с тях, само си представете, че дори прилепите в пещерата са повече от два милиона. Поне учените така твърдят. Те спят на тавана на пещерата и хората осмелили се да влязат вътре казват, че таванът на пещерата не се вижда от прилепите. Те го покриват като черна пелена. Радостно място, а?



Още едно такова място е националният парк „Мадиди“. Това е най-известният национален парк в Боливия. Намира се в северозападната част на страната и се простира на около 10 000 кв. км разнообразен терен. Сгушен е в басейна на най-дългата река в света, Амазонка. В рамките на националния парк могат да се видят както тропични дъждовни гори, така и покритите с ледници Анди. Това определено е сред дестинациите в Боливия, които си заслужават посещението. Туризмът в Мадиди започва да се развива през 1995 година, когато се построяват екохижи за почивка, а приходите се използват за защита на земята и дивия живот. Тук е домът на един вид маймуна, който няма да намерите никъде другаде по света – Callicebus caquetensis, или на галено – „тити“. Но това е и един от най-опасните паркове и не е добре да докосвате нищо в него. Например ако случайно докоснете местно растения или малко насекомо най-малкото, което можете да получите е обрив.



А сега малко мистика. В град Самара се намира едно загадъчно Синьо езеро, което на практика няма дъно. Под езерото се намира най-голямата система от карстови пещери на света. Учените до този момент все още не са разбрали къде е краят на пещерите. Също така в това езеро се съдържа много сероводород, който дава на водата ярък светлосин цвят, което добавя още загадка към него.



Националният парк на Мадагаскар може да се счита за най-опасния и трънлив в света. Цялата му площ е покрита с огромни каменни игли високи 120 метра. Не, това не са изкуствени съоръжения – те са създадени от природата. Тя ги е създала по същия начин, по който е създала там и растенията и животните, които не съществуват никъде другаде по света. Гигантските камъни приличащи на игли са толкова близо един до друг, че туристите, които са решили да се разходят тук буквално трябва да се провират между тях.



Коментари
2 коментара

Мила , 11 г.,

Публикувано на 30.07.2015

ИЗУМИТЕЛНО!!! КАКВИ МЕСТА Е СЪЗДАЛА ПРИРОДАТА!!!

Симонкаа , 11 г.,

Публикувано на 30.07.2015

готино

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град