География

Начало | География | Водопадът Бигар – малък, но уникален

Водопадът Бигар – малък, но уникален

Аз детето | 2016-06-22

Водопадът Бигар – малък, но уникален

Много шумна падаща от високи скали вода и около нея само природа и чудновати растения, а понякога ако има и много слънце, дъга или осветяване на водата изглежда така, че сякаш има лампички – хората винаги са намирали това за прекрасна гледка. Така че не е чудно, че по всяко време водопадите са очаровали със своята забележителност и красота. Ние винаги сме се възхищавали на височината от която водата пада, приятните пенливи пръски и винаги сме се удивлявали от величието на този прекрасен природен феномен. Точно затова водопадите винаги са били и ще бъдат една от най-посещаваните туристически дестинации. Но знаете ли, че понякога, за да е уникален един водопад не е необходимо да е с впечатляваща височина, а просто с необичаен външен вид и пак да е забележителен, дори и да е малък като гъбка? Един такъв пример – за малък, но много красив водопад е водопадът Бигар, който се намира при нашите съседи в Румъния. Този водопад е интересен, защото хората го оприличават на няколко различни неща включително и на гъба, от чиято шапка се стичат тънки струйки вода.

Водопадът Бигар с право е смятан за един от най-невероятните, красиви и тайнствени природни феномени не само в Румъния, но и в света. Преди водата да се излее от интересната „гъба“, тя се влива в малка рекичка или не чак толкова малка, която се нарича Минис. Не че иска да става водопад, но по пътя си среща преграда, покрита с купища мъх скала, водата е принудена да обгърне скалата и след това да тече от нея на тънки струйки, които огрени от слънцето приличат на сребро, от 8 метра височина и отново да се слее с реката. Наистина водата падаща от този водопад изглежда красива и дори елегантна като завеса, която разделя Бигар от малката пещера зад него. Знаете, един водопад не може без пещера. Така че този малък водопад по нищо не отстъпва на големите такива.

Забавното в този водопад е, че е сравняван не само с гъбка, а с всичко възможно. Според други той прилича на полузатворен чадър, шапка или покрива на къща на приказна магьосница. А местните жители просто го наричат „Чудото на ждрелото на Минис“. Другото уникално в Бигар е, че той се намира точно на 45-ия паралел на земното кълбо, по средата между северния полюс и екватора. Заслужава да се отбележи, че зимата този уникат също е красив, макар да замръзва. Цялата вода по него става на фини ледени висулки и той изглежда като нещо още по-магическо.

Като един достоен водопад Бигар си има и собствена легенда за селско семейство, което живеело на това място. Всичко било много хубаво, само дето мъжът и жената нямали деца. След като чакали дълги години, накрая жената отива при една вещица, която ѝ казва, че ще може да има дете, ако пие вода от водопада през пролетта. Но, при тях винаги има едно „но“, ако детето е момиче, то не трябва да се влюбва, иначе ще изчезне. Всичко става точно така, както казва вещицата. Жената пие вода, забременява и ражда красиво момиченце. То расте здраво и щастливо и когато пораства достатъчно се влюбва в мил младеж на име Бигар. За да избегне предсказанието на вещицата, бащата заключва девойката в една пещера, с надеждата тя да забрави Бигар. Да, обаче това не се случва, тя страда дълго по него, толкова дълго, че пълни цялата пещера със сълзите си, които накрая се превръщат във водопад, който достига до Бигар и успява да му покаже къде е заключена девойката. Двамата са отново щастливи и живеят в тази пещера дълги години.

Заради красотата и легендата водопадът Бигар е много популярно място сред туристите, които отиват през всяко време на годината да го погледат и да си направят няколко снимки за спомен. Децата също му се радват, твърдят от Националния парк, в който той се намира. Служителите в парка изобщо не предполагали, че децата ще го харесат, но грешали. Децата обожават да го снимат и да го наблюдават с голям интерес, за да решат веднъж завинаги на гъба ли прилича, на чадър или на нещо приказно. Надяваме се и ние с вас един ден да отидем там, все пак не е толкова далече от нас!

Снимки: Tintu Mon

Вижте още:
Ниагарският водопад – прекрасно творение на природата
Тайнственият водопад



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град