забавна наука

Начало | забавна наука | Канела, изгорял хляб и черупки... това е съдържала пастата за зъби в миналото! Ами днес?

Канела, изгорял хляб и черупки... това е съдържала пастата за зъби в миналото! Ами днес?

Аз детето | 2017-04-12

Канела, изгорял хляб и черупки... това е съдържала пастата за зъби в миналото! Ами днес?

Колко често миете зъбите си? Силно се надяваме, че го правите поне по два пъти на ден – сутрин и вечер, както съветват всички зъболекари. Ако го правите то със сигурност използвате мноого паста за зъби. Знаете ли, че е изчислено, че човек, който мие зъбите си по два пъти на ден всеки ден използва около 3 килограма паста за една година. Това е много, като се има предвид колко малко се използва от нея и колко е лека. Друг е въпросът кой и защо си е правил труда да прави такива изчисления, ама това е факт! Всеки знае, че пастата е неделима част от поддържането на здравето на зъбите. Тя представлява кремообразна или гелообразна формула, съдържаща активни съставки за премахване на зъбната плака и храната от зъбния емайл и междузъбното пространство. Знаете го много добре, нали? Знаете ли обаче, че първите пасти за зъби са използвани още преди 5 хиляди години.

Удивително! Много хора смятат, че това почистващо средство, което прави зъбите ни бели и здрави е ново изобретение, ама съвсем не е така. Древните китайци и египтяни смесвали стрити на прах клонки с вода, сол, мокри ментови листа и цветни венчелистчета. Образуваната гъста паста нанасяли с пръсти или с помощта на бамбукови листа върху зъбите си и я използвали за лечение на възпалени венци. Древните гърци и римляните, а след това персийците подобряват състава на пастата за зъби, добавяйки различни абразивни частици като стрити на прах кости или черупки от стриди, които да подпомагат почистващия процес. Историята на пастата за зъби през Средновековието е неясна, макар да е известно, че хората продължили да използват всевъзможни средства за поддържане на дентална хигиена. Сведенията за нея се появяват отново през 1780 г., когато е измислена първата същинска паста за зъби. Формулата ѝ съдържала изгорял хляб, смола, канела и определени химически вещества.

Канелата звучи доста добре, обаче черупките, стридите, костите и изгорелия хляб... Гадост! Дали бихте искали да сложите някое от тези неща в устата си? Дори и да бяха от всякаквовкусовите бонбони на Хари Потър пак ни е трудно да си го представим... За наш късмет съвременните пасти за зъби имат доста по-различен състав. Макар всяка марка да има свои уникални съставки, които не разкрива и пази в тайна, почти всички пасти за зъби днес съдържат:

  • Абразиви – леките абразиви като калциев карбонат и дехидратирани силикагели, помагат за премахване на петна и всяко нежелано вещество, което упорито отказва да се отдели от зъба ви и смята, че върху него е доста уютно.
  • Флуорът – флуорът помага за укрепване на зъбния емайл и дори премахва кариесите в съвсем началния им стадий чрез реминерализация.
  • Овлажнители – в допълнение към водата в пастата за зъби, овлажнители, като глицерол и пропилей, се добавят, за да се предотврати загубата на вода и да се запази пастата за зъби от изсушаване.
  • Ароматизатори – видове подсладители, които обаче със сигурност не са захар, се добавят, за да има пастата за зъби по-приятен ментов или пък друг вкус.
  • Свързващи вещества – сгъстители, като например естествени смоли и синтетична целулоза, спомагат за стабилизиране на формулата на пастата за зъби.

В допълнение към тези основни съставки, специализирани пасти за зъби могат да съдържат различни други специални вещества. Например, избелващите пасти за зъби съдържат избелващи вещества. Други специални пасти за зъби може да се отличават със съставки, които помагат да се отстрани зъбния камък или да се премахне чувствителността на зъбите.

Сега вече знаете! Затова следващия път, когато сложите малко от пастата върху четката помислете за всички тези съставки, които сега научихте. Не че това ще им помогне да измият зъбите ви по-добре, но е хубаво човек да знае разни неща за... разни неща. И най-вече бъдете благодарни, че вече не използваме стриди, кости и изгорял хляб!

Вижте още
Пастата за зъби е от космоса
Шоколадова паста за зъби – да, вече и тя съществува
Как правилно да мием зъбите си?



Коментари
1 коментар

Моника Илиева, трети г.,

Публикувано на 02.06.2017

Сериозно ли? Само това? Според баба ми в пастите за зъби се съдържат повече продукти от изброените тук. Мисля, че щеше да е по интересно ако... Се разкриваше какво се съдържа в пастите, колко количество и колко са вредни.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град