забавна наука

Начало | забавна наука | Знаете ли как работи дистанционното?

Знаете ли как работи дистанционното?

Аз детето | 2017-06-08

Знаете ли как работи дистанционното?

Случва ли се понякога по-възрастни родители или роднини да ви разкажат колко по-тежък е бил животът им в „добрите стари“ дни? Сигурно поне веднъж са ви обяснявали, че когато са били колкото вас са имали повече задължения, по-малко играчки и са гледали детски филмчета само в събота сутрин, защото само тогава са ги давали по телевизията. Спомнете си една такава история и преди отново да я забравите и да си помислите „да бе, все едно са живели в епохата на динозаврите“, отделете време и преценете, че животът преди няколко десетилетия наистина може и да е бил малко по-труден, отколкото е днес. Например преди около 15 години родителите ви и другите възрастни не са могли просто да потърсят в интернет нещо, което ги интересува и бързо да го намерят.

Вместо това е трябвало да се ровят в книги и енциклопедии, докато намерят отговора на въпрос, който ги интересува! Можете ли да си представите? Ако това ви удиви, ще бъдете наистина изненадани от това колко различно е било да гледате телевизия по онова време. Освен че е имало само няколко канала, също е трябвало да отивате до самия телевизор, за да го усилите, намалите или смените канала. Днес всичко, което трябва да направите, е да натиснете бутон на дистанционното управление, за да преминете назад и напред между стотици канали. Всъщност, много от нещата, които използвате всеки ден, вероятно могат да бъдат контролирани дистанционно. От отварящи устройства за гаражни врати и автомобили играчки до осветление и стерео оборудване. Днес е по-лесно от всякога да контролирате нещата от разстояние.

Как функционира цялата тази технология за дистанционно управление? Дали е магия? Не! Това е наука, прилагана към технологиите, за да направи живота ни по-лесен и по-удобен.

В действителност дистанционното управление въобще не е модерно изобретение. През Първата световна война и Втората световна война радиочестотни устройства се използват за дистанционно управление на лодки и взривни устройства. Няколко години след това учените ще разберат как да включат тази технология във всички видове електронни устройства. Днес устройствата за дистанционно управление обикновено се основават на един от двата основни типа технологии: инфрачервена технология или радиочестотна технология. Нека разгледаме как тези типове технологии ви помагат да контролирате устройствата отдалеч. Когато става въпрос за телевизори и устройства за домашно кино най-често се използва инфрачервената технология.

Такова дистанционно използва светлина, за да прехвърля сигнали от устройството за дистанционно управление към устройството, което контролира. То излъчва импулси от невидима инфрачервена светлина, които съответстват на конкретни двоични кодове. Тези кодове представляват команди, като включване, увеличаване на звука или намаляване. Управляваното устройство (наричано още приемник) декодира инфрачервените импулси на светлината в двоичен код, който вътрешният му микропроцесор разбира. След като сигналът се декодира, микропроцесорът изпълнява командите.

Радиочестотните дистанционни работят по подобен начин, но вместо да използват инфрачервена светлина, те предават двоични кодове на приемник чрез радиовълни. Те обаче имат по-голям обхват и затова често се използват за гаражни врати и дори дронове! Това е всичко, доста е просто, нали, ама пък каква работа ни върши!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град