Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Как правилно да мием зъбите си?

Как правилно да мием зъбите си?

Аз детето | 2013-08-29

Как правилно да мием зъбите си?

Както вече разбрахме, много е важно да мием зъбите си, за да ги почистваме от остатъците от храна и бактериите, за да не се образуват кариеси. Има много начини за миене на зъби, които се различават един от друг по начина на движение на четката за зъби и последователността. Но има няколко общи правила, които е добре да спазваме. Те са:

1. Важно е зъбите да се мият всекидневно. В идеалния случай зъбите трябва да се мият два пъти на ден – сутрин и вечер, преди сън.
2. Преди да започнем с почистването на зъбите си е добре да измием и ръцете си със сапун.
3. Трябва първо да намокрим с вода устата и четката за зъби.
4. След това трябва да сложим паста върху четката, като количеството да е с големината на грахово зърно.
5. Важно е да отбележим и как не трябва да се мият зъбите: никога не мийте зъбите си с хоризонтални движения на четката, защото по този начин зъбната плака вместо да се премахне се вкарва между зъбите. А ако трябва да се извади оттам, трябва да се отиде на зъболекар и е много сложно. Така се образува и кариесът.
6. И така... Движенията по зъбите с четката трябва да бъдат вертикални – от венеца към зъба, с измитащи движения като на метличка.
7. Започнете миенето на зъбите от долната челюст и от вътрешната страна към езика, а след това измийте и зъбите от горната челюст по същия начин. Добре е всяка челюст да се изчетка с около 30 движения.
8. Предните зъби също трябва да се мият с вертикални движения, като четката се поставя перпендикулярно на зъбната редица.
9. След това се чисти дъвкателната повърхност на зъбите (тоест горната част на зъбите). Като трябва да се направят около 10-15 движения напред и назад.
11. Накрая е добре да се направят и няколко кръгови движения по външната повърхност на зъбите.
12. След миенето на зъбите устата трябва да се изплакне много добре с вода, за да се махне пастата, по която са се залепили бактериите и зъбната плака.
12. Миенето на зъбите не трябва да е по-кратко от три минути. Общо трябва да сте извършили около 160 движения върху всяка челюст с четката за зъби.

Зъболекарите съветват миенето на зъбите да се допълни и с изплакване на устата с вода за уста, която да е подходяща за деца. А за малко по-мързеливите от нас :-) има и електрически четки за зъби, които са с таймер за отчитане на времето за миене.



Коментари
5 коментара

Ралица , 11 г.,

Публикувано на 20.01.2014

Аз не спазвам всички точки, които сте написали, но все пак нямам кариеси.

Кремена Ганева, 8 г.,

Публикувано на 30.03.2015

Аз пък спазвам всички точки, които сте написали за да нямам кариеси.Мия зъбите си всеки ден по двапати.Имам няколко кариеса,но не ми пречи, защото са на млечните ми зъби.Нали ще ми пораснат постоянните зъби.

Синем Ризова, 10 г.,

Публикувано на 22.05.2015

Кармена разбирам те.Аз действах по същия начин,но вече съм с постоянни зъби.Трябва да се грижиш за тях.Ама и аз не спазвам всички правила.

Сибел Пелфан , 12 г.,

Публикувано на 04.09.2016

Аз пък си мия зъбите всеки ден

Aлександра Русинова, 7 г.,

Публикувано на 26.10.2016

и аз си мия зъбите но имам малко кариеси

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град