забавна наука

Начало | забавна наука | В света на самолетите: професия авиодиспечер

В света на самолетите: професия авиодиспечер

Аз детето | 2017-05-15

В света на самолетите: професия авиодиспечер

Мечтали ли сте си някога да пораснете по-бързо или по-скоро да можете да вземете шофьорска книжка и да имате собствена кола колкото се може по-скоро? Тогава ще можете да ходите където и когато си поискате и свободата на отворения път ще е само ваша. Разбира се, за да можеш да шофираш трябва да се научиш, а това понякога не е толкова лесно с всички тези пътни знаци, които имат различни цветове, форми и значения, които всеки шофьор задължително трябва да разпознава. Наистина понякога са доста трудни за запомняне, ама я сега си представете какво би било ако учехте за пилот на самолет.

Самолетите са много по-бързи от колите, да не говорим за всички ръчки и копчета за управление, които имат. Но пък от друга страна цялото небе е пред вас, там няма пътни знаци или по-скоро небесни знаци, нали? В толкова много свободно пространство можете да летите на където си искате, стига да стигнете крайната цел, за да не се оплачат пътниците от вас! Да, ама не е съвсем така. Сигурно не сте се замисляли по въпроса, но в небето над нас всеки миг прелитат поне около 10 самолета. Не ги виждаме, често не ги и чуваме, ама те си летят. Сами се досещате, че ако всеки тръгне на където иска ще стане доста напечено положение. Затова докато движението на автомобилите се контролира от светофари и пътни знаци, то въздушният трафик се ръководи от сложна система за контрол на въздушното движение, управлявана в случая у нас от Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“.

В нея работят много хора, наричани с общото име авиодиспечери, които правят много неща накуп, включително да говорят с пилотите по време на полетите, както и с другите летища и подобни организации от целия свят. Работата на авиодиспечерите е да контролират безопасното излитане, движение и кацане на всеки самолет или хеликоптер. Те помагат на пилотите да излетят и кацнат безопасно, а също се грижат и затова да им казват какво трябва да се направи по време на целия полет. Те управляват хиляди полети на ден, като най-важната им задача е да казват на пилотите откъде да минат, така че да не се приближат случайно до друг самолет. Казвайки хиляди полети, въобще не преувеличаваме. По всяко време на деня в небето над България минават около 3 хиляди самолета, а в рамките на една година авиодиспечерите са помогнали на повече от 43 милиона излитания и кацания.

Ако се чудите как го правят, дали имат повече от една глава или пък са супербързи като светлината ще ви кажем. Те използват специални усъвършенствани проследяващи и комуникационни технологии, които им показват къде се намира всеки един самолет. Например, усъвършенстваните радарни системи дават на администраторите на полети картина на целия текущ трафик във въздушното им пространство. Пилотите от своя страна също им помагат за тази работа. Те са длъжни през определено време да казват на диспечерите данни, които да съдържат цялата информация за самолета включително номера на полета, височината на която се намира и скоростта с която се движи.

Контролирането на един полет дори не започва след като самолета излети. Значително планиране на всеки полет се извършва още докато самолетът е на земята. Тъй като самолетите пътуват с много високи скорости, пилотите нямат толкова време да реагират на опасни ситуации. Затова винаги се извършва и предварително планиране на целия полет включващо сложни схеми и изчисления, които след това трябва да бъдат спазвани и на практика от всички ангажирани с безопасното пристигане на пътниците от едно място на друго!

Да си авиодиспечер или пилот звучи доста трудно, нали? Това естествено не ви пречи и вие да станете такива, стига да искате. Но имайте предвид, че за да се случи това трябва да знаете много и да учите много, защото за подобна дейност ще ви е необходимо не само завършено висше образование, но и специален набор от умения, които ви позволяват да обработвате тонове информация, да визуализирате въздушното пространство в три измерения, да запомняте географското положение на въздушното пространство и многобройните позиции на самолета, да се концентрирате усилено и да вземате бързи решения.

Ако ви харесва мисълта да летите във въздуха можете да прочетете още:
Първият в света соларен самолет направи околосветско пътешествие
Как летят самолетите?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град