Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Какво са мъдреците и наистина ли зъбите могат да бъдат мъдри?

Какво са мъдреците и наистина ли зъбите могат да бъдат мъдри?

Аз детето | 2022-06-01

Какво са мъдреците и наистина ли зъбите могат да бъдат мъдри?

Според много теории сме наследили мъдреците от прадедите ни в древността. Тогава те са имали нужда от тях, за да дъвчат твърдите корени на растенията и ядките. Днес обаче това наследство започва да става ненужно и затова не всички имаме мъдреци. Не се тревожете, тук не говорим за това дали сте умни или не. Сигурни сме, че сте такива. Нито пък говорим за някоя специална скрита част от мозъка, която ни прави мъдреци. Тук говорим за зъби! Няма как да не сте чували поне един човек, който се оплаква от факта, че му растат мъдреци. Но питали ли сте се някога за какво са ни тези мъдреци изобщо и как така не растат заедно с другите зъби?

За разлика от млечните и постоянните ни зъби, които обикновено порастват в детството (докато сме на около 15 най-много), мъдреците (известни също и като молари), започват да растат между 17 и 25-годишна възраст. Смята се, че името си тези зъби са получили, защото на възрастта на която започват да растат хората вече са по-умни и по-помъдрели. Хаха, готино, нали?

Но защо са ни тези зъби? Ако сте внимавали в началото вече знаете отговора на този въпрос, но за по-разсеяните нека обясним отново. Древните хора са имали много по-различна диета от нашата. Вместо да отиват да си напазаруват вкусни храни от магазина и след това да ги изпекат, изпържат или сварят на печка или скара, те са яли всичко, което намират в природата. Закуската, обядът и вечерята им най-често се състояли от сурови листа, корени, ядки и месо. Сами се досещате, че да ядеш твърд корен от растение е много трудно, колкото и здрави да са зъбите ти. Затова да остават без някой и друг зъб след закуска им се е случвало не чак толкова рядко. За да не останат обаче хората без храна и да умрат от глад, природата „измислила“ мъдреците. Те били много по-големи и по-здрави от другите зъби и така предците ни са могли да ядат любимата си храна без повече да им падат зъбите или пък ако всички останали вече ги няма.

За щастие нашата днешна диета, начин на живот и достъп до стоматологична помощ са направили оцеляването много по-лесно за съвременния човек и за зъбите ни! Това означава, че мъдреците вече не се считат за необходими за оцеляването ни. В резултат на това някои еволюционни биолози сега класифицират моларите като „закърнели органи“, което означава, че те вече нямат функционална цел, че нямаме нужда от тях. Дори и природата е съгласна – изследователите са установили, че при 35 процента от съвременното население мъдреците никога не порастват. Не всички обаче, на които не са им поникнали мъдреци, нямат такива. Те са ретинирани, т. е. задържани в костта, без да поникват. Ако не се виждат в устата, единственият начин да се установи дали някой има или няма мъдреци е с рентгенова снимка. Предполага се също, че след години те ще изчезнат напълно.

Снимки: pexels.com

Прочетете още някои интересни и полезни неща за зъбките си:
Важните подробности за зъбите, които не знаем
Защо млечните ни зъби падат?
Как правилно да мием зъбите си?
Защо трябва да мием зъбите си?
Носенето на шини не е страшно, а полезно!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град