Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо трябва да мием зъбите си?

Защо трябва да мием зъбите си?

Аз детето | 2014-08-20

Защо трябва да мием зъбите си?

Много е важно да мием зъбите си всеки ден, за да ги запазим здрави и бели!
В наши дни най-разпространеното заболяване на зъбите се нарича кариес. Това заболяване се получава, когато не мием зъбите си. Кариесът представлява разрушаване на емайла на зъба. Когато това разрушаване не се лекува се стига до образуването на дупки в зъбите и те започват да болят. Когато човек с болни от кариес зъби яде горещи, студени, сладки, солени или кисели храни, усеща болка. Ако някой упорито отказва да отиде на зъболекар и да излекува кариеса си, като му се сложи пломба на зъба, всичко може да завърши с изваждането му, което е далеч по-неприятно.

Редовното миене на зъбите почти със сигурност предотвратява тези проблеми и точно затова, колкото и да не искаме понякога и да ни е досадно някои възрастен да ни го повтаря, трябва да мием зъбите си!
Емайлът на зъба – това е най-твърдата тъкан в човешкия организъм. По твърдост той дори се приближава до тази на диаманта. Но въпреки тази своя твърдост, емайлът може да бъде разрушен от киселини, както вие навярно сте виждали и чували в рекламите за четки и пасти за зъби, тъй като 96% от този емайл са минерали. Това не значи, че зъбите се разрушават от киселините в храните, защото иначе всеки човек още от малък би останал без зъби. Нито една хранителна киселина (оцетна, лимонена, млечна, ябълкова и други) не може да разруши нашите зъби.
В разрушаването на зъбите участват съвсем други киселини.

Нашите зъби не са абсолютно гладки, като стъклото например, а имат вдлъбнатини, наречени „фисури“. Също така между зъбите има и малки разстояния. Именно в тях се натрупват бактерии, които разграждат по химичен път храната, останала между зъбите и способстват за образуването на зъбен налеп. Именно тези бактерии отделят киселините, които разрушават емайла на нашите зъби – мравчена, маслена, пропионова и други.

Най-много на зъбите вреди захарозата, която се съдържа в сладката храна. Нашият организъм може да неутрализира повишената киселинност на повърхността на зъба с помощта на слюнката, но колкото повече сладко ядем, което е много любимо на всички, толкова повече се образува т. нар. зъбна плака. Тя е резултат от наслагването на бактериите на повърхността на зъбите. Зъбната плака не само разрушава зъбите и предизвиква кариес, но и може да предизвика лош дъх, неприятен вкус в устата, а също така и образуването на зъбен камък. Той също никак не е полезен за зъбите и ги уврежда. При правилното и редовно миене на зъбите се премахва зъбната плака и не даваме никакъв шанс на кариеса да се образува! Затова помнете, че е важно да си миете зъбите, но това трябва да става както трябва.

Снимка: freeimages.com

Вижте още
Защо млечните ни зъби падат?
Шоколадова паста за зъби – да, вече и тя съществува
Защо се раждаме без зъби?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град