Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Дишането – как се учим на това?

Дишането – как се учим на това?

Аз детето | 2022-01-19

Дишането – как се учим на това?

Спомняте ли си първото нещо, което сте направили, когато сте се родили? Разбира се, че не! Няма човек в света, който да го помни! Дори най-умният, нито Айнщайн, нито дори Гру (който даже е анимационен герой). Ние хората имаме много спомени от живота си – някои тъжни, други весели и забавни, които обичаме да разказваме на приятелите, когато сме заедно, за да се посмеем. Но нашият мозък е така устроен, че няма начин по който да запомни неща от раждането ни и близките 4-5, че дори и 8 години след това. Макар че ние можем да ви кажем какво се е случило. Ако сте били като повечето малки бебета, със сигурност сте вдишали, издишали и след това сте се разплакали. Всички се появяваме така на бял свят! Как мислите, дали тогава сте мислили как точно се диша? Със сигурност не! Ако ни отнема много време и доста падания докато се научим да ходим или няколко години, за да се научим да говорим, то дишането е автоматично за всички живи същества и като се замислим това е доста добре за нас!

Само помислете колко разсеян може да бъде всеки един от нас понякога... Забравяме да си напишем домашното, да си оправим леглото, да изгасим лампата в банята. Има толкова много неща, които трябва да си спомняме и да правим, че понякога други неща просто излизат от главата ни. Да забравим да дишаме обаче ще има смъртоносни последици за нас. Без кислород, телата ни не могат да функционират изобщо. За щастие природата се е погрижила мозъкът ни да отговаря за дишането без да е нужно изобщо да мислим за това. Така няма нужда да го помним и няма как да го забравим.

Но как мозъците ни карат дишането да е все едно на автопилот? Сигурно не знаете, но в мозъка си има специален участък, дихателен център, който се грижи само за това и за нищо друго. Тази част изпраща сигнали надолу по гръбначния стълб, които карат всички мускули и органи участващи в дишането да не спират да работят. Дихателният център също така следи и кръвоносните съдове и белите дробове. Това му позволява да контролира дишането, дали то ще е спокойно или по-често, когато тичаме и се изморим например, така че да отговори на променящите се нужди на тялото. Така например, когато тичате, нивата на въглероден диоксид в тялото се увеличават, а тялото от своя страна реагира, като повишава честотата на дишане, за да може количеството кислород също да се увеличи. По същия начин дихателният център разбира и кога заспиваме. Тогава темповете на дишане се намаляват още повече, за да може цялото тяло да спи и да си почива. Представяте ли си колко удивително е това, защото се прави автоматично, без дори и да се сещаме за него?

Трябва да знаете, че дишането не е единственият процес на автопилот. Има и много други неща, които правим без реално да го осъзнаваме. Така например не мислим, когато смиламе храна и въобще не усещаме как кръвта се движи в тялото ни. Дишането обаче се различава от тези действия по особено важен начин. Макар че се прави автоматично през повечето време, ние можем и да го контролираме. Така например сигурно ако сега сте се замислили за него, усещате всяко вдишване и издишване и някак си го правите контролирано. Всеки знае, че можем и да задържим дъха си за кратък период от време.

Все още усещате как дишате, нали, и сякаш вие го контролирате. Но знаете ли, няколко минути след като свършите с четенето на този текст, то ще се върне към нормалното автоматично състояние и вие няма да има нужда да мислите повече за това. Не сте ли доволни, че мозъкът се грижи за дишането вместо вас?

Вижте още:
Невероятни факти за мозъка, които със сигурност не знаете
Можем ли да се гъделичкаме сами?
Какво е сетивна система и къде се намира тя?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град