Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Какво са хормоните?

Какво са хормоните?

Аз детето | 2021-11-18

Какво са хормоните?

Понякога е трудно да си дете и всеки го знае. Децата може да нямат неприятности като възрастните за това дали и как да платят сметките, колко пари ще останат след това, ще се справят ли например на новата си работа, но въпреки това и децата имат доста проблеми. За по-големите може да изглеждат незначителни и дори глупави, но всеки е бил дете и знае как се е почувствал тогава, когато подобно нещо се е случило и на него. Всеки например знае колко разочароващо е било да отиде в страхотен увеселителен парк и точно когато стигне неговия момент да се качи на онова готино влакче да му кажат, че все още е твърде малък за влакчето. Ами онова наистина готино колело, което сте виждали в магазина и накрая се оказва, че е твърде голямо за вас. Да, не е кой знае какъв проблем, но пак е доста неприятно. В подобни случаи възрастните непрекъснато повтарят, че ще пораснете и не бива да бързате, ама често пък вие нямате търпение това да се случи. Защо отнема толкова време да станеш по-висок? И по-точно как въобще се става по-висок? Докато чакате можете да прочетете и да разберете!

Човешкият растеж се контролира от специфичен химикал в тялото, наречен хормон на растежа. Той е един от многото хормони в тялото, които контролират безброй важни функции и дори емоции. Хммм..., но какво са това хормони? Както вече казахме те представляват специални химикали, които „носят послания“ из тялото ви към клетките в тъканите и органите. Хормоните помагат да се регулират различни телесни функции, а също и да се поддържат правилните химични нива на вещества в кръвта, за да може тялото ви да е спокойно и балансирано или да е както казват в медицината „в състояние на хомеостаза“. В действителност думата хормон идва от гръцка дума, която в пряк превод означава „да стимулираш“. Точно това правят хормоните в тялото ви. Те действат като катализатори, които стимулират необходимите химически процеси в тялото ви, които от своя страна дават енергия и подпомагат правилното развитие.

Има два основни типа хормони: стероиди и пептиди. Стероидите са направени от холестерол, и помагат за физическото развитие. Кортизолът е пример за стероиден хормон, който разгражда увредената тъкан, така че тялото ви да има място за нова. Пептидите, от друга страна, са направени от аминокиселини и регулират телесните функции, като сън и нивото на кръвната захар. Например хормонът на растежа е пептид, който контролира растежа и изгражда мускулите. Инсулинът е друг пептид, който помага на тялото да превърне захарта в енергия за клетките ви.

Хормоните се произвеждат от жлезите на тялото ви, които са част от вашата ендокринна система. Вашите жлези секретират хормоните директно в кръвта, където те „търсят“ предназначението си, известно като целева клетка. Целевите клетки имат специални рецептори, които могат да бъдат активирани само от специфични хормони. Когато хормоните намерят своята целева клетка, те влизат в нея и стимулират определените за тях функции.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град