Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Какво е това страшилище кариесът?

Какво е това страшилище кариесът?

Аз детето | 2016-06-03

Какво е това страшилище кариесът?

Никой не обича да ходи на зъболекар, просто няма такъв човек на света. Макар зъболекарите хич да не са някакви страшилища с бръмчащи машинки, а далеч по-мили хора, просто е неприятно да ги посещаваме на работното им място, защото това често означава, че имаме някакъв проблем със зъбите. Още по-малко съществува някой, който желае да има проблеми със зъбите и все пак понякога се налага да отидем. Едно от най-лошите неща, които могат да се случат там, е да ви кажат, че имате кариес. В момента, в който се каже тази дума родителите ви изведнъж започват да се притесняват и ако не знаете какво означава това, най-вероятно започвате да се чудите толкова ли е страшно. Не е чак толкова, но не е и добре, сега ще ви обясним защо!

Казано най-накратко кариесът е дупка в зъбите, която отначало е мъничка, но ако не се излекува, става все по-голяма и по-дълбока, така че знайте, че е важно да се излекува докато е време. Но как така имаме дупка в зъбите ще се почудите вие, откъде идва, кой я копае. Макар, че често възрастните казват, че това са едни малки лоши човечета наречени Чук и Пук, ами... това не е съвсем вярно. Наистина може и така да се казват, но определено не са малки човечета – това са бактерии. Устата ни е пълна с бактерии, но не се плашете, повечето от тях са полезни. Между тях обаче се вмъкват и вредни, като например тези, които „копаят“ дупките в зъбите. В действителност кариесът е резултат от инфекция от определени видове бактерии, които използват захарите в храните, за да направят от тях киселина. С течение на времето тази киселина може да направи дупка в зъба. Разбира се добрите бактерии пазят зъбите, макар и невинаги да успяват. Може би ще ви изненадаме ако ви кажем, че всеки ден в устата ни всъщност се води люта битка. От единия отбор са зъбната плака (гадно лепкаво безцветно вещество), а неговите най-верни помощници са всички храни и напитки, които съдържат захар (бисквити, бонбони, шоколад, газирани напитки, чиста захар, както и много други). И всеки път, когато ядете или пиете нещо такова, лошите бактерии се възползват и си правят киселина. Тя е много „гладна“ и бавно започва да „яде“ от зъбите.

В тази тежка борба обаче имате и големи помощници, не се притеснявайте. В защита, освен добрите бактерии, на помощ ви се притичват и минералите, които се съдържат в слюнката ни (като калций и фосфат) както и паста за зъби, водата, а да не забравяме и самия зъболекар – той е скритото оръжие. Когато другите не успяват, зъболекарят винаги се справя. Вашият зъболекар внимателно преглежда зъбите ви и особено ако го посещавате редовно, вижда проблема преди още да е станал сериозен. След това поправя зъба, като изпилва частта, която е „заразена“ от киселините и накрая запълва дупката със специален материал, който е почти като истинските ви зъби. Ето така слага край на войната с кариесите.

Боли ли това изпилване, ще се почудите вие! Зависи от чувствителността ви и от големината на кариеса. Така че понякога хич не боли, а понякога мъничко, но все пак ако много ви боли, това не е причина да не отидете, зъболекарят ще ви даде специална упойка, която ще накара зоната около проблемния зъб да изтръпне, докато всичко стане готово и вие няма да усещате почти нищо.

Накрая, но най-важното, е да знаете, че макар тези кариеси, тези дупки, да не могат да се поправят сами, има прост начин да ги избегнете – просто се грижете добре за зъбите си. Ето как:

  • Измивайте ги всяка сутрин и вечер с паста, поне по 2 минути, като четкате нагоре и надолу с кръгови движения.
  • Желателно е да ползвате и специални конци – зъболекарят ще ви обясни как, за да премахвате плаката и остатъците, които са заседнали между зъбите ви и четката няма как да махне.
  • Ограничете бонбоните и сладките напитки – това не означава да не ядете никакви, просто не го правете по много и всеки ден, така дори си губят сладостта накрая.
  • Ходете при зъболекаря поне два пъти годишно, няма да ви направи нищо, просто за да погледне дали всичко е наред.

Накрая се надяваме никога да не чуете думите: „Имате кариес“! Не е чак толкова страшно, но определено не е никак хубаво! Бъдете здрави и усмихнати!

Вижте още:

Защо трябва да мием зъбите си?

Защо млечните ни зъби падат?

Как правилно да мием зъбите си?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град