Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Какво не знаем за мускулите

Какво не знаем за мускулите

Аз детето | 2016-11-23

Какво не знаем за мускулите

За радост или не всички знаем за американския празник Хелоуин. Сега обаче няма да говорим за него. Просто искаме да си помислите как сте виждали по филмите, че често за този празник американските деца се маскират като скелети. Но дали наистина един скелет може да ходи сам? Как мислите? Както знаете скелетът е една много важна част от нашето тяло. Именно той го крепи и му придава тази форма, която има. Ако го нямаше скелетът, тялото ни би било безформено. Но само скелетът не би ни помогнал за това, което сме. Да, той е много важен, но има още една важна част – това са мускулите. Те имат важната задача да карат тялото ни да се движи. Без тях не бихме могли да помръднем.
Знаете ли, че имате повече от 600 мускула в тялото си? Те правят всичко – от изпомпването на кръвта, която се движи в тялото ни, до това да вдигнете тежката раница за училище. Нашите тела са съставени от множество много големи и много малки мускули. От мощните мускули на краката, които се използват, когато искаме да подскочим например, до малките мускули, чрез които можем да отворим или затворим клепачите си. Всеки път, когато се движим, ние използваме мускулите си. Всъщност дори докато четете тази статия вие използвате мускули. Учените са изчислили, че около 40%, или почти половината от тялото ви е мускул. Всеки от тези мускули е организиран в група. При различни движения се натоварват различни групи мускули, а останалите почиват. Някои от тези мускули ние можем да контролираме, а други – като сърцето – си вършат работата, без да мислим за тях изобщо.

Всички мускули са направени от един и същ материал, вид еластична тъкан (нещо като материала в гумена лента). Хиляди или дори десетки хиляди, малки еластични влакна съставят всеки мускул.
Тези мускули се делят на три различни вида: гладката мускулатура, сърдечни и скелетни. Това обаче е само основното разделение, те се делят и на други видове според разположението в тялото ни или според действието, което извършват. И все пак, това е основното разделение, така че и да запомните само него, пак е чудесно.
Гладките мускули – понякога наричани също неволеви мускули – обикновено имат формата на листа, или слоеве, с един слой мускули, а зад него и друг. Вие не можете да контролирате този вид мускули. Вашият мозък е този, който им казва какво да правят, без дори вие самите да се замисляте за това. Движенията на тези мускули се извършват автоматично от мозъка (движенията на сърцето, диафрагмата, червата, дишането и др.). Не е необходимо човек да мисли, за да предизвика работата на тези органи. Например сърцето бие с 60 до 80 удара в минута, без ние да се замисляме за това.

Следващата група мускули са сърдечните. Това всъщност може да се каже, че е само един голям мускул и от името му може би вече сте се досетили за какво помага. Както споменахме, той също е неволеви мускул. Мускулът, който всъщност е самото сърце се нарича сърдечен мускул. Известен е също и като миокард. Основната му функция е да изпомпва кръвта в тялото ни. Той се свива и отпуска.
Точно като гладката мускулатура, сърдечният мускул работи сам, без никаква помощ от вас. Сърдечният мускул е особен по своята структура и функция. Той се различава от скелетната и гладкомускулната тъкан в останалата част на тялото. Изграден е от едно-, две-, три- и четириядрени клетки. Силно устойчив е на умора, поради огромният набор от митохондрии и миоглобин (кислород пренасящи белтъци), които позволяват ефективна работа на мускула в аеробна среда. Миокардът е силно чувствителен на липса на кислород и може да преустанови функцията си в условия без кислород.

Сега нека поговорим и за онези мускули, за които всички хора се сещат, когато чуят тази дума. Тези, които ние контролираме, когато се движим. Те се наричат волеви, точно поради тази причина, а също и скелетни. Тези мускули помагат при изграждането на т. нар. опорно-двигателен апарат. Това е система – комбинацията от вашите мускули и скелета, или костите.
Скелетните мускули работят заедно с костите, за да дадат власт и сила на тялото. В повечето случаи, скелетната мускулатура е прикрепена към единия край на определена кост. Тези мускули ги има навсякъде в тялото ни, а не като сърдечните, които са само при сърцето. Скелетните мускули се държат за костите с помощта на сухожилията. Сухожилията са нещо като нишки направени от много здрава тъкан, които служат като специални връзки между костите и мускулите. Сухожилията са свързани толкова добре, че когато един от мускулите се движи, то и костите го правят заедно с него.
Скелетните мускули имат много различни размери и форми. Някои от най-големите и най-силните ни мускули от този вид се намират в гърба, близо до гръбнака. Тези мускули помагат да поддържате изправена стойка. Същият вид мускули има и в областта на шията и горната част на гърба. Те не са толкова големи, но са в състояние да правят някои доста невероятни неща: опитайте да завъртите главата си наляво и надясно, напред и назад, нагоре и надолу, за да усетите силата на мускулите по врата си. Тези мускули също държат главата ни изправена. Всички тези действия се контролират от мозъка, който изпраща и получава сигнали от нервната система.

Следващите мускули, които трябва да споменем се наричат лицеви. Може би за вас те не са толкова важни, но за тялото ви са. Можете да ги проверите следващия път, когато погледнете в огледалото.
Не всички лицеви мускули са свързани директно с костната система, както предишните. Вместо това, много от тях се намират директно под кожата на лицето. Те обаче са много важни – благодарение на тях ние имаме мимики на лицето и не приличаме на кукли. Дори най-малкото движение, като усмивка или намръщване не може да се направи без тези мускули.
И докато говорим за лицето, запомнете, езикът също е мускул, който е закрепен за тялото ни само от единия край! Всъщност езикът ни е направен от група от мускули, които работят заедно, за да ни позволят да говорим и да ни помогнат да дъвчем храната.

Последната група по-важни мускули се наричат големи. Те са толкова много, че няма как да ги изброим всички, но ето по-важните от тях:
Във всяко от рамената ви се намира делтоидния мускул. Той ви помага да движите раменете си във всички посоки.
Мускулите пекторалис се намират от двете страни на горната част на гърдите. Те обикновено се наричат гръдни мускули за по-кратко. Когато момчетата са в пубертета, техните големи гръдни мускули стават още по-големи. Много атлети и културисти също имат големи и силни гръдни мускули.
Вашите квадрицепси са мускулите намиращи се в предната част на бедрата .
И когато дойде време за вас да седнете? Ще напрегнете седалищния мускул.

Още нещо интересно:

  • Най-големият мускул е седалищният. Неговата основна функция е да държи тялото изправено.
  • Най-дългият мускул е шивашкият. Той започва от таза и достига до коляното, дължината му е до половин метър.
  • Най-изразителни са мускулите на лицето. Необходими са 17 мускула, за да се усмихнем и 43 мускула, за да се намръщим.
  • Най-много на брой са скелетните мускули. Например когато ходим, използваме 200 мускула.
  • Най-подвижната част на тялото е ръката.

Прочетете още за:
Човешкият мозък
Ставите
14 интересни факта за човешкото тяло



Коментари
4 коментара

Диди , ,

Публикувано на 19.03.2014

Полезна информация. :)

lili milova, 9 г.,

Публикувано на 19.03.2014

сайтът Аз детето ме вдъхновява много.Защото аз правя книга,с моята приятелка Ирена.

Симона Тодорова, 9 г.,

Публикувано на 17.05.2014

Преди не знаех толкова за мускулите но вече знам !!!

viktoria ivanova, 9 г.,

Публикувано на 04.06.2014

polezna informaciq za vqsko dete

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град