Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо косата на възрастните побелява?

Защо косата на възрастните побелява?

Аз детето | 2016-05-07

Защо косата на възрастните побелява?

Всеки косъм от косата ни, също както и дърветата навън, се състои от ствол (ядро) и корен. Косъмът – това е видимата част от косата, която израства на повърхността на кожата, докато коренът се намира под кожата, в специална ниша, наречена космен фоликул. Долната удължена част от корена на косъма се нарича луковица. Благодарение на нея и космения фоликул косата расте.
Но за цвета й отговарят съвсем други клетки, наречени меланоцити. Тези клетки се намират в космения фоликул и произвеждат вещество, наречено пигмент. Това вещество се съдържа не само в организма на хората, но и в този на животните и растенията. Това е веществото, което е отговорно за цвета на кожата, косата и очите ни.

Колкото по-възрастни ставаме, толкова повече и самите ни космени фоликули остаряват. Това остаряване или износване на първо място започва да се проявява с намаляването на броя на меланоцитите. Учените са установили, че колкото по-стар е човек, толкова по-малко от тези клетки има в косата си, като при възрастните хора над 70 години вече няма нито една от тези клетки.
Вторият фактор, който причинява появата на бели коси е намаляването на активността на меланоцитите. Отново с напредването на възрастта тези клетки произвеждат все по-малко пигмент.

Учените смятат, че има и трети фактор, свързан с другите два, който влияе на побеляването на косата. Според тях, когато пигментът спре да се произвежда, в косата се натрупва друго вещество, наречено водороден прекис, познато и като перхидрол – това вещество се съдържа и в препаратите за изрусяване на коса. Този перхидрол нарушава синтеза на другите вещества в косата и по този начин тя започва да изсветлява, като първо става по-светла, след това сива и накрая съвсем побелява.
Но това не става едновременно с цялата коса, първо се получава с един косъм, след това с още един и така докато цялата коса не побелее.

Времето за началото на този процес е заложено в гените ни, така че и да искаме не можем да го отложим, можем единствено да го скрием с боя за коса.
Има и такива моменти обаче, когато на още млади хора косата започва да избелява. Това най-често се причинява от силни емоции или стрес, но самият механизъм на това ранно побеляване все още не е изяснен от науката.

Знаете ли, че...

  • Косата на мъжете побелява по-рано от тази на жените. Това е генетична предразположеност.
  • Брадата и мустаците на мъжете посивяват малко преди косата.
  • Преждевременното побеляване на косата може да бъде причинено и от заболяване на черния дроб, ендокринната система или всяко друго, което засяга производството на пигмент. Това обаче може да се избегне донякъде с балансирана диета, избягване на стреса, редовни прегледи при лекар и своевременно лечение на заболяването.


Коментари
1 коментар

Марияна Дундарова, 68 г.,

Публикувано на 23.02.2017

На 86 години съм и нямам все още нито един бял косъм в косата си!???Това,разбира се ме радва,но бихте ли ми обяснили на какво се дължи? Благодаря!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град