Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Най-силната броня е кожата

Най-силната броня е кожата

Аз детето | 2016-07-28

Най-силната броня е кожата

Бързо! Отговорете на въпроса без да се замисляте, много е важно: кой е най-големият орган в човешкото тяло? Сега попитайте възрастните около вас – някои от тях ще кажат, че не знаят, а други ще се направят на големи умници и ще заявяват, че това е например мозъкът. И в двата случая няма да се представят в добра светлина. Особено ще се изненадат, когато им кажете, че верният отговор на въпроса всъщност е кожата. Да, никой не мисли, че кожата ни е орган, но пък много учени така твърдят, а трябва да слушаме тях, нали? Независимо какво мислим за кожата и дали изобщо ѝ обръщаме някакво внимание тя е най-важният орган. Е, добре де, мозъкът също е важен, нека го перифразираме – един от най-важните органи. Кожата покрива и защитава всичко в тялото. Представете си само ако нямахме кожа, освен, че някои неща щяха да се размотават насам-натам, щеше и да е доста грозна гледка. Не че ние сме грозни, ама просто... разбирате ни. Освен, че кожата защитава и покрива вътрешните ни органи тя:

  • помага на тялото да поддържа нормална температура;
  • помага ни да усещаме допир – прегръдката на мама, нежното докосване на козината на любимия ни домашен любимец или топлината на приятните слънчеви лъчи.

Кожата е нещо много повече от това, което виждаме. Първо тя е съставена от цели три слоя, всеки от които има много важна функция. Първият слой, този който и ние можем да видим се нарича епидермис. Погледнете ръцете си за минутка. Дори и да не виждате или усещате нищо, трябва да знаете, че вашия епидермис в момента работи здраво. Във всеки един момент той създава нови кожни клетки. Когато новите клетки са готови, те бавно започват да се движат към повърхността на епидермиса. Това тяхно пътуване отнема от около 2 седмици до един месец. Когато новите достигнат целта си, старите започват да умират. Това, което всъщност виждате вие като кожа по ръцете си (и навсякъде другаде по тялото) са почти мъртви кожни клетки. Тези толкова стари клетки са здрави и силни, и покриват тялото и го защитават. Това обаче правят докато им стигнат силите, което не е толкова дълго време. Въпреки че не можете да видите как се случват нещата, трябва да знаете, че всяка минута от деня губим от 30 000 до 40 000 мъртви кожни клетки. Впечатляващо, нали?

Така че, в момента, в който вашата безкрайна любознателност е отделила време да прочете това, то сигурно вече сте загубили около 40 000 клетки. Това е почти 4 килограма кожа всяка година! Но не се притеснявайте, кожата никога няма да ви изостави! Вашият епидермис неуморно произвежда нови клетки, на всеки две секунди. На повечето от клетките в епидермиса (95%) от тях това им е основната работа и не правят друго. Предполагаме, че е доста трудно да се насмогне. Тялото не е ли най-удивителната система?

Като едни умни деца, сигурно сега веднага ще се зачудите какво правят останалите 5%? Да не би да се скатават от работа? Не, разбира се! Те произвеждат едно вещество, наречено меланин, което дава цвета на кожата ни. Хората с тъмна кожа например имат повече меланин от тези със светла. Когато излезем на слънце, тези клетки се активизират още повече, за да ви предпазят от изгаряне от ултравиолетовите лъчи на слънцето или наречени още UV лъчи.

Ето защо кожата ви придобива тен, ако прекарвате много време на слънце. Но въпреки че меланинът е невероятен щит, не трябва да забравяте да си слагате и слънцезащитен крем, особено през лятото, както и да носите шапка. Кожата е силна, но трябва да ѝ помагаме!

Знаете ли, имаме да ви кажем още толкова интересни неща, за тази неподозирана наша броня, но какво ще кажете да ги оставим за следващия път. Не бива да се вълнуваме и изумяваме толкова за един ден. А сега можете да отидете да споделите наученото с онези умни по-големи, на които зададохте въпроса. Сигурни сме, че ще ги засрамите!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град