Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Невероятният бял дроб

Невероятният бял дроб

Аз детето | 2016-04-06

Невероятният бял дроб

Кое е това нещо, което правим цял ден и цяла нощ, независимо от всичко? 1) мислим си какво ще обядваме утре, 2) как да бръкнем в носа си, 3) тананикаме си любимата песен или 4) дишаме?

Най-вероятно повечето от вас ще отговорят с 1 или 2, в действителност можем да правим всички тези четири неща, но само едно от тях е жизненонеобходимо за нас и това е дишането. Процесът на вдишване, издишване, вдишване, издишване... е необходим, за да можем да живеем. А органът, който ни помага за тази цел се нарича бял дроб – той е невероятен и определено е незаменим.

Трябва да знаете, че белият дроб е и един от най-големите органи в човешкото тяло и е част от дихателната система. Той ни осигурява така необходимия въздух и го прави без почивка през целия ни живот, още от раждането. Сами знаете, че първото нещо, което усещаме от света, когато се родим е въздухът. Всеки знае, че белите дробове се намират в областта на гърдите и са толкова големи, че заемат почти цялото място. Но знаете ли, че те всъщност не са съвсем еднакви, единият е малко по-голям от другия, също като ноздрите ни. Ако не вярвате, разгледайте добре носа си в огледалото. Всъщност левият бял дроб е малко по-малък от десния по една-единствена причина – бил е така добър да остави и място за сърцето. Понеже тези два органа са така важни, те имат и специален щит, нарича се гръден кош и се състои от 12 групи ребра, които от своя страна са свързани с гръбначния стълб, за да могат всички заедно да осигурят най-добрата защита на белите дробове. Под тях се намира диафрагмата. Това е важен мускул, който също ни помага, да вдишваме и издишваме въздух.

Няма как да видите белите си дробове, но определено можете да ги усетите. Поставете ръцете върху гърдите си и вдишайте много дълбоко. Веднага ще усетите как гърдите ви се разширяват, а след това издишайте въздуха. Точно в този момент вие усещате и силата на белите дробове!


И все пак как изглеждат белите дробове?
От външната страна са розови и приличат на гъба, от тях „излизат“ и две големи тръби, които ги свързват с трахеята. Тези тръби се наричат бронхи или по-точно дялови бронхи. Всяка от тях навлиза в отделен дял на белия дроб. След това се разклонява още, докато не заприлича на дърво. Най-малките разклонения се наричат бронхили и от тях има около 30 000 във всяка част на белия дроб. Всеки бронхил е тънък колкото косъм, но върши много сериозна работа. Това обаче не е всичко. Всяко едно разклонение се разклонява в нещо още по-малко, което се нарича алвеола. В тялото ни има около 600 милиона алвеоли, като всяка е покрита с много малки кръвоносни съдове, наречени капиляри. Това е всичко, което има в белия дроб! Трябва много да благодарим на тези малки.. неща, защото точно те поемат въздуха, който вдишваме и така белият ни дроб успява да работи. Помните ли малкият експеримент от по-горе, а знаете ли, че всеки път, когато вдишвате, вашата диафрагма се измества, за да има място за белия дроб да се разшири и изпълни с въздух? И тя не е единствената, гръдните мускули също повдигат ребрата нагоре и навън, за да осигурят повече място. В същия момент, в който вдишвате, въздухът слиза надолу през трахеята и преминава през серия от разклонения, за да достигне до мястото си. А когато дойде време за издишване всичко се случва в обратната посока.

Сега вече се убедихте, че белият дроб е невероятен. Той ни позволява да дишаме, говорим, да викаме, да се смеем и да плачем! Точно за това е много важно да поддържаме белия си дроб здрав, да, можем да го направим. Едно от най-важните неща, които можем да направим е да спортуваме – спортът е полезен за всяка част от тялото и най-вече за белия дроб и сърцето. Когато караме колело, тичаме или плуваме, белите дробове се нуждаят от повече въздух и когато ги караме да дишат повече и да поемат повече въздух, те също спортуват с нас и стават по-силни и по-добри. Затова запомнете – пазете белия си дроб здрав и той ще ви се отблагодари!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град