любими герои

Начало | любими герои | Какво биха носили 5 принцеси на Дисни, ако бяха истински исторически герои

Какво биха носили 5 принцеси на Дисни, ако бяха истински исторически герои

Аз детето | 2023-03-17

Какво биха носили 5 принцеси на Дисни, ако бяха истински исторически герои

Винаги когато мислим за принцесите на Дисни, не можем да не мислим за техните характерни рокли. Въпреки това, докато сме свикнали да виждаме Бел в жълтия ѝ костюм, когато танцува със Звяра, реалността е, че през 18 век модата няма нищо общо с това, което виждаме на екрана. Ето защо помолихме изкуствения интелект да проектира правилните версии на роклите на тези герои и сега споделяме резултатите с вас.

1. Снежанка по модата на Германия от 15 век

Оригиналната приказка, публикувана през 1937 г., е вдъхновена от Маргарета фон Валдек, немска графиня, родена през 1533 г., което предполага, че историята се развива в този период. За разлика от роклята, показана от аниматорите на Дисни, през 15 век жените са носили много по-екстравагантни дрехи с висока талия и пластове лен отдолу. Друга основна разлика с дизайна на Дисни са ръкавите. В действителност женските дрехи имали подвижни дълги ръкави, които се разширявали на раменете.

2. Аврора по френската мода от 14 век

Най-известната версия на тази история се приписва на Шарл Перо в неговата книга от 1697 г. Histoires ou contes du temps passé, но има записи на историята отпреди няколко века, между 1330 и 1344 г. в Perceforest. Следователно може да се каже, че главният герой е живял някъде по това време. През този период жените носели рокли, доста прилепнали към силуета и не искали да разширяват бедрата си с широки поли. Напротив, шивачите от онази епоха се опитват, доколкото е възможно, да избегнат добавянето на обем в тази област. Вместо това по-официалните модели имали дълги шлейфове. Освен това било обичайно да се носят рокли върху облеклото, което падало върху раменете като слоеве.

3. Пепеляшка по германската мода от 19 век

Братя Грим публикуват най-известната версия на тази приказка в колекцията си от 1812 г. „Приказки на Грим“. Въпреки това, най-старите записи на тази история датират от 7 век пр. н. е. и 1 век сл. н. е. Тъй като благодарение на Братя Грим, Пепеляшка ще бъде запомнена като приказка на немската традиция, ще опишем как е трябвало да изглежда тя през 19 век. По това време роклите започват да стават все по-екстравагантни и театрални, с нарастваща тенденция до края на романтизма.

4. Жасмин по близкоизточната мода

Първоначално Аладин е една от най-известните истории в Хиляда и една нощ. Що се отнася до обстановката на историята, първите редове на приказката казват: „В някои от градовете на Китай.“ Подобна обстановка обаче не се споменава отново в останалата част от историята и някои елементи може да предполагат, че историята на Аладин се развива някъде в древния Близък изток. Заслужава да се отбележи също, че историята е включена в книгата благодарение на сирийската писателка Хана Дияб, а в древния арабски терминът „Китай“ се използва за обозначаване на далечни и екзотични земи. Поради това и за да следваме традиционното описание на историята, ще опишем как е трябвало да изглежда облеклото на Жасмин в древния Близък изток. Облеклото в този регион се е развило много малко през годините, тъй като целта му остава същата: да предпазва от суровия климат и пясъка. В резултат на това разликите между държавите също са доста незначителни. Основните облекла били риза с ръкави, широки панталони и туника. След това върху това наметало било добавена джелаба, рокля с дълги ръкави и пола с цепки отстрани. В по-голямата си част всичко това е в кремави цветове и ярко бродирано.

5. Тиана по модата на САЩ от 1926 г.

Оригиналната история е германска, тъй като Братя Грим я публикуват официално през 1812 г. и са взели идеята от устната традиция на страната. Адаптацията на Дисни от 2009 г. обаче е особен случай, тъй като е базирана на The Frog Princess, адаптация на оригиналната приказка, публикувана от Е. Д. Бейкър през 2002 г. Следователно, тъй като това е история с толкова очевидни промени спрямо оригиналната приказка, ние ще опишем как е трябвало да изглежда облеклото на Тиана, според адаптацията на Дисни, през 20-те години на миналия век и в Съединените щати. Модата по това време се развива в противовес на предишните тенденции. Всичко било за „оставяне на себе си“, така че роклите били свободни, с ниска талия. Те едва показвали силуета на жената и стигали почти до глезените, понякога до коленете.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град