„Чети между редовете!“ е мотото на националната кампания „Забавното четене“ през 2016

Четенето на книги е прекрасно, то е омагьосващо и невероятно! Четенето е добро за децата и ги изпълва с въодушевление, помага им по-добре да разбират света, да учат докато се забавляват и да узнават истините за живота. Четящите деца използват въображението си, поставят себе си на мястото на героите на историите. Книгите помагат на момчетата и момичетата да видят нови светове и да достигнат пълния си потенциал. Това успя да докаже на всички български деца инициативата на Az-deteto.bg "Забавното лятно четене" за своите пет години съществуване. Но интересът към четенето и способностите за разбирането на прочетеното не са заложени у децата - те трябва да бъдат създадени и поощрявани. С това трябва да са ангажирани не само родителите и учителите, но и цялото общество. Заради това инициативата ще продължи и тази година! Но понеже за любовта към книгите и разбирането им няма сезони, променяме името й на "Забавното четене", защото то трябва да е просто такова – забавно!

„Забавното четене“ стартира на 29 май със специално събитие за деца и родители в клуб „Перото“ от 14,00 часа. Към кампанията тази година се присъединяват национална телевизия Bulgaria ON AIR, радио Bulgaria ON AIR и водещият новинарски сайт от медийна група Investor – Dnes.bg, които активно ще се ангажират със социалната кауза, заедно да покажем на децата, че четенето е прекрасно!

Това разбира се няма да са единствените изненади. Както всяка година, така и тази заедно нашите партньори, ще намерим нови приятели, които да подкрепят каузата ни. Нови посланици на "Забавното четене"! Това са талантливи и известни в своите професии личности, които с личния си пример вдъхновяват децата да четат. Досега над 60 детски автори, културни дейци и представители на регионалните инспекторати по образованието и общините приеха титлата "посланик на детското четене" и поеха отговорната задача да разпространяват тази добра кауза. Сред тях най-специално място с особено важна роля за кампанията заемат любимите български детски автори: Юлия Спиридонова-Юлка, Петя Кокудева, Марин Бодаков, Весела Фламбурари, Маги Благоева, Роси Кота, Иван Раденков! Наши посланици през годините са били и Силвия Лулчева, Радинела Бусерска и много други. 

Това не е всичко! Тази година "Забавното четене" ще организира конкурс за децата от цялата страна, ще има интересна творческа работилница, която ще се проведе в няколко уикенда. Отново ще посетим различни градове и училища в страната! Обещаваме ви, че изненадите в кампанията предстоят и ви очакват още много вълнуващи срещи! Не спирайте да четете и да следите новините в сайта на "Забавното четене"!

„Книгите я транспортираха до нови светове и я представиха на невероятни хора, които живеят вълнуващо. Тя пътува с кораб с Джоузеф Конрад, отиде до Африка с Ърнест Хемингуей и до Индия с Ръдиард Киплинг. Пропътува целия свят, докато седеше в малката си стая в английско селце”. 

Роалд Дал