любопитно

Начало | любопитно | Интересната история на една „Много гладна гъсеница“

Интересната история на една „Много гладна гъсеница“

Аз детето | 2016-12-13

Интересната история на една „Много гладна гъсеница“

Ерик Карл е автор познат на децата по целия свят. Неговите книги вълнуват малките читатели със прекрасното съчетание на цветове и красиви илюстрации. Той печели много награди и е илюстрирал повече от 70 книги за деца. Най-известната му книга е „Много гладната гъсеница“.

„Много гладната гъсеница“ е публикувана за първи път през 1969 година и от тогава до сега е в топ 10 на най-продаваните книги. Получила е множество награди за детска литература и графичен дизайн. Продадени са около 30 милиона копия по целия свят. Много често е описвана като една от най-добрите детски книги на всички времена. В книжката се използва интересна колажна техника, която е характерна за творчеството на Ерик Карл. Той умело изрязва, наслагва, комбинира и смесва цветовете, така че да получи въздействащи образи. Страниците са с различен размер, а гъсеницата ги прояжда и оставя дупки в тях. Текстът е както простичък, така и изключително образователен, могат да се учат имената на храните, дните от седмицата, цветове и основни понятия, броене и не на последно място за метаморфозите и промените в живота. Засегната е и темата за здравословното хранене, макар че диетата на гъсеницата е измислена, а не реална, тя ни отвежда към това кое е полезно и кое не.

Книгата е преведена на повече от 40 езика, сред които отскоро е и българският. През 80-те в Америка е използвана в кампания за повишаване на желанието за четене при децата. А през 2011 година Американската академия на педиатрите я препоръчва като помагало на здравните работници за повишаване информираността относно здравословното хранене при децата.

Очарователната малка гъсеничка се излюпва от едно яйчице с голямо „ПУК“ и тръгва на своето пътешествие. Тя е толкова гладна, че всеки ден от седмицата прогризва все повече и повече храна. Виждаме как гъсеничката влиза в плодовете и излиза от другата страна. Децата обикват тази чаровница от пръв поглед. Искат да научат повече за нейния свят и метаморфозите, през които преминава.

„Много гладната гъсеница“ бързо се превръща в най-четената книга в библиотеката на децата. Те искат да я четат отново и отново. Препрочитана, разигравана и онагледявана с различни материали, тя е чудесен помощник и в работата на учителя. Към нея могат да се добавят редица дейности за развитие на грубата и фината моторика, изработване на най-различни материали за игра – гъсеници, пеперуди, пашкули, изучаване на храните, основни понятия като малко и голямо, може да бъде включена и в часовете по изобразително изкуство за смесване на цветовете, нюансите и много други. Това е една книга, до която всяко дете трябва да се докосне и да попие със сетивата си красотата и естетиката ѝ. Тя е малка и удобна за детските ръчички, лесно се разлиства, а страниците са твърди и трудни за късане.

Четенето с това произведение на изкуството е забавно, интересно и образователно!

Можете да намерите симпатичната и образователна книжка в българските книжарници, благодарение на издателство „Funky Books“!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град