интересно

Начало | интересно | Как се правят картите?

Как се правят картите?

Аз детето | 2023-08-28

Как се правят картите?

Обичате ли карти? Имаме предвид географски карти. Макар днес да имаме технологии като GPS, те все още вършат много добра работа, а и са доста интересни за разглеждане. Ако и вие смятате така, може да искате да помислите за кариера като картограф. Това е човек, който се наслаждава на картографията или изучаването и практиката на правене на карти. Първите карти са правени на ръка, чрез рисуване върху пергаментова хартия. Както можете да си представите, опитът да се начертае една и съща карта отново и отново е бил много труден.

Това означава, че ранните карти са с различно качество. Количеството време и енергия, необходими за създаването на само една карта, също означавало, че не са произведени много карти. С течение на времето подобренията в инструментите и технологиите помогнали на картографите да усъвършенстват уменията си и да създават по-добри карти. Например изобретяването на магнитния компас позволило на картографите да подобрят качеството и точността на картите. Изобретяването на печатарската преса в крайна сметка довело до масовото производство на карти, което означава, че ако се създаде една много точна карта, могат да бъдат направени много копия на същата карта.

Днес картографите правят повечето съвременни карти с компютри, използвайки специализиран картографски софтуер. Един много интересен вид модерна карта е картата на Google Street View, която позволява на потребителите да изберат точка на картата и да видят местоположението, сякаш стоят точно там! Тези панорамни карти са направени с помощта на нови и вълнуващи видове технологии. Изображенията, които виждате на картата на Google Street View, са заснети от камери, монтирани на специални автомобили. Всяко превозно средство носи девет камери, които заедно правят 360-градусова „пълна кръгова“ снимка на даден район.

Усъвършенстваният софтуер след това електронно „залепва“ снимките заедно, създавайки безпроблемен изглед на дадено местоположение. Това ви позволява да седнете във всекидневната си и да направите виртуална разходка из вашия град, Ню Йорк или дори друг континент! Google Street View също използва „Google Trike“ (триколка) и моторни шейни, за да прави снимки на пешеходни алеи, пътеки, където колите не могат да минат.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град