интересно

Начало | интересно | Това не е просто басейн, а цял океан!

Това не е просто басейн, а цял океан!

Мирела Любенова | 2023-08-21

Това не е просто басейн, а цял океан!

Чили май иска да си създаде нов океан – така мислим ние, защото независимо дали го смятате за истина или не, това, което виждате на снимката е басейн създаден от човек. Макар че за нас той по-скоро трябва да носи името Чилийско море или пък Басейнски океан! Наистина толкова е огромен, че отначало дори и ние не повярвахме, че е истински. Мислехме си, че е някаква преработка за смях и заблуда. Това обаче се оказа невярно, защото басейнът официално е записан в Книгата на рекордите на Гинес и от 2006 г. досега никой не е могъл да му отнеме титлата „най-огромният басейн в света“. И не – тук определено не се къпят приказни великани или пък не живее владетелят на вълните и водата Посейдон. Това огромно нещо е направено за туристите в курорта Сан Алфонсо дел Мар в град Алегробо, Чили.

Можете ли да си представите, че този воден обект, този изкуствен океан е колкото 20 олимпийски басейна. Честно казано не знаем точно колко са големи, но знаем, че са три пъти по-големи от обикновените басейни в които ние се разхлаждаме през лятото. А пък 20 събрани един до друг – ето това вече си е величествено. Но определено не и най-величественото, защото това нещо заема 8 хектара площ, а дължината му е един километър. Казахме ви, че си е като море! Но защо му е на някой да прави подобно нещо, което трябва да запълва с 2,5 милиона литра вода? И защо трябва да хаби около 1,5 милиона долара всяка година за поддръжка като точно до басейна има истинско море!

Както вече казахме всичко започва през 2006 г., всъщност започва доста по-рано, когато местните установяват, че имат курорт в който почти никой не иска да идва. Това е така заради факта, че в морето можеш да се къпеш спокойно само 3 дни годишно. През останалото време има огромни вълни, които пък „донасят“ и акули и сещате се... Кой би искал да има подобна почивка с опасни вълни и страшни акули. Така минавало много време и курортът западал все повече и повече, докато Фернандо Фишман взел нещата в свои ръце. Той решил, че единственото спасение е да построи огромен басейн и го направил!

Той създал свой „океан“ с кристално чиста вода и постоянна температура от 26 ° C. И при това си представете – дълбочината на някои места в басейна достига до 35 метра, така там плават дори и с платноходки. Сега остава да се насладите на снимките от огромния басейн и да ви пожелаем един ден да го посетите!

Снимки: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град