интересно

Начало | интересно | От какво се газират газираните напитки?

От какво се газират газираните напитки?

Аз детето | 2023-07-04

От какво се газират газираните напитки?

Някога чудили ли сте се какво прави напитките газирани, пълни с мехурчета? И защо мехурчетата не остават през цялото време? Тайната на газираната вода и другите газирани напитки е процес, наричан и карбонизация. Карбонизацията се получава, когато газът въглероден диоксид — CO2 — се разтвори във вода. Газирането изисква високо налягане и ниски температури. Производителите на напитки добавят към газираната вода различни аромати, за да направят голямото разнообразие от газирани напитки, продавани по света днес. Когато газираната напитка е в запечатан съд, като кенче или бутилка, има мехурчета, защото съдържанието е под високо налягане. Високото налягане задържа въглеродния диоксид, който е разтворен във водата в напитката. При отваряне на бутилката или кутията обаче това налягане бързо намалява. Това позволява на въглеродния диоксид да излезе и да се превърне в газ.

Когато това се случи, газът въглероден диоксид излиза от течността под формата на газови мехурчета. Звукът, който чувате, когато отворите газирана напитка, е звукът на молекулите на въглеродния диоксид, които се връщат обратно във въздуха. Когато въглеродният диоксид се разтвори във вода, той също произвежда слаба киселина, наречена въглеродна киселина. Въглеродната киселина придава на газираните напитки техния характерен пикантен вкус, който забелязвате, че липсва, когато напитката се разгазира.

След като отворите газирана напитка, въглеродният диоксид продължава да излиза от течността и се връща във въздуха. С течение на времето по-голямата част от въглеродния диоксид излиза и напитката става като сок или вода. Ето защо трябва да затваряте отново бутилките със газирано, след като ги отворите, за да ги предпазите от разгазиране. Повторното затваряне на бутилката увеличава налягането и забавя скоростта, с която въглеродният диоксид излиза.

Газираната вода съществува отдавна. Още преди много години учените разбрали, че въглеродният диоксид е отговорен за мехурчетата в натуралната минерална вода. През 1767 г. Джоузеф Пристли създава първата годна за пиене чаша газирана вода, направена от човека. В средата на 19-ти век машините за газирани напитки стават популярно оборудване в американските аптеки. Смятало се, че пиенето на естествена или изкуствена газирана минерална вода е добро за здравето. Но забележете – казваме – газирана вода! В крайна сметка фармацевтите започнали да добавят аромати към минералната вода и скоро последвали напитките, които познаваме като газирани напитки днес.

Въглеродният диоксид има и друга уникална употреба. Той може да бъде замразен в твърдо вещество, което се нарича сух лед.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град