Лаборатория

Начало | Лаборатория | Яйцето, което обича да плува

Яйцето, което обича да плува

Аз детето | 2017-07-18

Яйцето, което обича да плува

Обичате ли да плувате? А знаете ли, че яйцата също си падат по това, особено в солена вода? Не ни ли вярвате? Тогава вижте сами с този експеримент.

За експеримента ще са ви необходими:
10 супени лъжици сол
2 прозрачни чаши
топла вода
2 сварени яйца

Какво се прави:
Напълнете чашите с топла вода от чешмата и експериментът може да започне. Как смятате, какво ще стане, ако поставите едното яйце в чаша с топла вода? Поставете го и вижте, потъва, нали? А сега помислете какво смятате, че ще стане, ако поставите другото яйце в чаша с топла вода, в която сте добавили и сол? Нека разберем... Напълнете и втората чаша с топла вода, след това добавете 10 супени лъжици сол и бъркайте докато солта не се разтвори. Добавете и другото сварено яйце. Какво става? Ако всичко е направено както трябва яйцето застава на повърхността на водата и няма ни най-малко намерение да потъне. Плува си съвсем само.

Защо се получава така?
Солената вода има много по-голяма подемна сила от сладката. Затова яйцето в обикновената вода потъва, но в солената – плува. Поради същата причина в морето е много по-лесно да се плува, отколкото в езеро – колкото по-солена е водата, толкова по-леко се плува в нея. Например, в Мъртво море водата е толкова солена, че човек, легнал във водата, не може да потъне дори да иска.

Вижте още:
Сварено или сурово?
Бутилката, която обича да яде яйцаКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град