Кино Видео DVD TV

Начало | Кино Видео DVD TV | Искате ли да разберете какви тайни крие Черно море?

Искате ли да разберете какви тайни крие Черно море?

Аз детето | 2023-10-20

Искате ли да разберете какви тайни крие Черно море?

Предстои премиерата на уникален филм за Черно море, какъвто не е правен никога досега в България. Продукцията е снимана в периода 2022 – 2023 г. и представя за първи път в цялост подводния свят на българското Черноморие. Ще видите най-важните акценти от научното проучване и картиране на подводните ни богатства, с акцент върху местообитанията, отделни важни видове риби и най-вече китоподобните бозайници, известни като делфини.

Изключителните кадри, заснети както по въздух, вода и суша, така и под вода, представят за първи път непознатия свят на Черно море, в неговите изключителни цветове, багри и оттенъци. Участвалите в проекта международни експерти определят акваторията на България като същински рай.

Установени са множество заплахи за този крехък свят, а учените изброяват като ключови сред тях антропогенния натиск, замърсяването на морската среда и промените в климата. Загадките на Черно море продължават да изумяват специалисти и любители на морския свят. Затова неговото изследване остава огромно предизвикателство за експертите от Софийския университет и МОСВ, които са в сърцето на проекта. В рамките на извършените проучвания са направени редица научни открития, които илюстрират нуждата от последващи изследвания на българската акватория на Черно море.

Вълнуващите пътешествия и открития на екипа, реализирал трудния проект, научните перипетии и решените задачи на експертите, заснети с най-модерната подводна и наземна техника, можете да видите за първи път във филма „Непознатият свят“, който ще бъде излъчен премиерно по телевизия „Травъл ТВ“ на 20-ти октомври в 20:00.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град