забавна наука

Начало | забавна наука | Черно море

Черно море

Аз детето | 2007-07-10

Геолозите (това са хора, които изучават състава,строежа,произхода и развитието на твърдата обвивка на Земята, на скалите и минералите) считат, че преди  десетки милиони години на мястото на съвременните Средиземно, Черно, Азовско, Каспийско, Аралско море е имало залив на древния гигантски океан Тетис. По пътя на дълга еволюция този залив постепенно се разделил и накрая преди милион години в резултат на образуването на Кавказките и Кримски планини Черно море се обособило в затворен, почти пресен водоем. Преди 8 хиляди години, вероятно след земетресения, се е образувал пролива Босфор и солените средиземноморски води започнали да се смесват с черноморските.
Повече от 300 реки и рекички носят своите води в Черно море.
Черно море е разположено в Евроазиатския континент и заема площ от 423 хиляди квадратни километра. 
Черно море притежава океанска синева и прозрачност. На дълбочина след 25 метра, както и в океаните, има вечен мрак.
Черно море е разделено по дълбочина на две зони – кислородна и безкислородна. Плътността на водата се увеличава с дълбочината. Безкислородната дълбочина  се намира в застояло състояние, водообменът е малък и живи същества и водорасли няма, с изключение на бактериите.
В Черно море има повече от 250 вида водорасли и около 2 хиляди видове животни и микроорганизми.
По-ниската соленост в Черно море се обяснява с големите постъпления на пресни води от реките.
От какво зависи цветът на водата в морето? Някой казват, че е от цвета на небето, но това е не съвсем така.
Цветът на водата зависи от това как морската вода и нейните примеси разсейват слънчевите лъчи. Колкото повече примеси има във водата (като например пясък и други) толкова е по-зелен. Колкото морската вода е по-солена, толкова е по-синя.
В Черно море се вливат много реки, и внасят със себе си много различни примеси, затова водата в него е по-скоро зелено-синя, а по брега повече зелена с различни оттенъци на изумруденото.


Коментари
3 коментара

блеър и бери блпазчеви, 9и8 г.,

Публикувано на 24.10.2008

черно море е много красиво но засъжаление е и много замърсено в него има много сладки делфини

Венелин Великов, 10 г.,

Публикувано на 12.08.2009

наистина черно море е хубаво но е много далече от моя град

Митко , ,

Публикувано на 12.04.2010

Черно Море, е възможно да е част от остатъчните води на библейският потоп Битие 7:11,12; 7:19,20. На планината Арарат в днешна североизточна Турция /част от Черноморското крайбрежие/ е заседнал Ноевият кораб /ковчег/ Битие8:4. Океаните действително са остатъци от потопа, и под нивото им се намират планинските вериги, потопени от него. В началото Бог създал Земята без океаните. В резултат на грехопадението на човекът, Бог докарал потоп на земята. Моля, предлагайте на децата и библейската гледна точка, а не само еволюционната. Още повече че еволюцията отдавна е развенчана, като несъстоятелна теория.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град