За родители

Начало | За родители | Хранителни разстройства при деца и тийнейджъри – ето кои са признаците и какво да правим, ако ги забележим

Хранителни разстройства при деца и тийнейджъри – ето кои са признаците и какво да правим, ако ги забележим

Аз детето | 2023-07-20

Хранителни разстройства при деца и тийнейджъри – ето кои са признаците и какво да правим, ако ги забележим

Броят на децата, които се борят с хранителни разстройства, е по-значителен, отколкото много хора осъзнават. Проучване от 2023 г. на JAMA Pediatrics установи, че 1 от 5 деца в световен мащаб има нарушено хранене. Освен това през 2019 г. почти 3 милиона деца и юноши са имали хранителни разстройства. Тъй като нередовното хранене и хранителните разстройства стават все по-разпространени при деца под 17 години, за родителите е изключително важно да са наясно с ранните предупредителни признаци, симптоми и възможности за лечение. Ето какво да търсите.

Хранителните разстройства са сериозни състояния на психичното здраве, характеризиращи се със значителни смущения в хранителното поведение, познавателните способности и емоциите. Те са животозастрашаващи заболявания и имат една от най-високите нива на смъртност сред всички психични разстройства. Хората с хранителни разстройства изпитват екстремна фиксация върху храната и нарушаване на вида на тялото. От решаващо значение е да се признае, че хранителните разстройства и нередовното хранене се различават значително по естество и тежест. Въпреки че хранителните разстройства представляват сериозен риск за психичното здраве на човека и нарушават неговите модели на хранене и връзката с храната, неправилното хранене се отнася до по-широк спектър от нездравословно хранително поведение. Въпреки че хората, които се борят с нарушено хранене, също са изправени пред предизвикателства във връзката си с храната, тяхното поведение обикновено е по-малко тежко и не отговаря на диагностичните критерии за хранителни разстройства, както е определено в DSM-5.

Въпреки това, също така е много често срещано явление в нашето общество да се борим с проблеми с неправилното хранене и формата на тялото. Въпреки че хранителните разстройства са сложни биопсихосоциални заболявания, всички ние сме бомбардирани с обществени послания, предаващи предпочитания за слаби тела, съобщения, насърчаващи диета. За съжаление, проучвания в училище показват, че 20% до 56% от децата на възраст от 8 до 13 години съобщават, че са на диета. Така че, въпреки че не всички борби с храната отговарят на прага да бъдат диагностицирано хранително разстройство, тези преживявания могат значително да повлияят на качеството на живот, самочувствието и здравните резултати. Добрата новина е, че хранителните разстройства са лечими и има много полезни ресурси, достъпни за родителите. Но ранната намеса е ключова. Ако се притеснявате, че детето ви може да има хранително разстройство или ако показва признаци на нарушено хранене, наложително е да действате отрано, за да намалите вероятността от потенциална вреда и да подпомогнете здравословния физически и емоционален растеж.

Ранни признаци на хранителни разстройства при деца

Ранната интервенция играе ключова роля в разработването на успешен план за лечение на хранителни разстройства. Юношите и тийнейджърите, които се борят с тези разстройства, често се опитват да скрият симптомите си, но има многобройни предупредителни признаци, които родителите трябва да знаят. Тези предупреждения включват ограничен избор на храна, носене на широки дрехи, негативни коментари за тялото, категоризиране на храните като „добри“ или „лоши“ и елиминиране на цели групи храни, споменаване на диета, опити за пропускане на хранене и незабавно отиване до тоалетната след хранене. Разпознаването на тези ранни признаци е от решаващо значение за навременната намеса и ефективното лечение.

Физически признаци на хранителни разстройства при деца, младежи и тийнейджъри

Физическите симптоми на хранителни разстройства при деца и тийнейджъри могат да варират от леки до тежки.

Леките симптоми могат да включват:

  • Косопад
  • Мускулна слабост
  • Подути жлези
  • Умора
  • Непоносимост към студ

Сериозните симптоми включват:

  • Много ниска сърдечна честота
  • Електролитен дисбаланс
  • Остеопения
  • Увреждане на сърцето
  • Недохранването е сериозен проблем, свързан с няколко вида хранителни разстройства и може да забави физическото развитие, включително развитието на мозъка, костите и сърцето.

Поведенчески признаци на хранителни разстройства при деца и тийнейджъри

Може да забележите поведенчески признаци на хранително разстройство, преди физическите признаци да са очевидни. Примери за поведенчески признаци на хранителни разстройства:

  • Променени модели на хранене или пропускане на хранене
  • Може да изрази загриженост за тялото
  • Може да изглежда загрижен за храна или диети
  • Тийнейджърите могат да експериментират с натрапчиви упражнения, приемане на лаксативи или хапчета за отслабване, повръщане след хранене, криене на храна, преяждане или дъвчене и изплюване на храната.

Ако забележите някой от тези симптоми, моля, помислете за помощ на детето си. Намесата, преди хранителното разстройство да е напълно утвърдено, може да даде на децата най-добрата възможност за бързо и пълно възстановяване. Хранителните разстройства изискват лечение от мултидисциплинарен екип, включително медицински специалист, терапевт и диетолог.

Какво могат да направят родителите

Като родител начинът, по който моделирате връзката си с храната и тялото, може да има дълбоко въздействие върху децата ви. Децата са силно впечатлителни и интуитивни и ще поемат поведението и отношението на родителите. Затова родителите трябва да избягват разговори за „добра и лоша“ храна, акцент върху теглото, одобрение на диети или твърдения за упражнения за „изгаряне“ на калории. Тъй като хранителните разстройства са сложни психосоциални заболявания, важно е да не се обвинявате, ако детето ви развие хранително разстройство. Въпреки това е жизненоважно да работим заедно, за да създадем култура, в която е по-малко вероятно хранителните разстройства да процъфтяват. Родителите може да се почувстват претоварени как най-добре да подкрепят дете или тийнейджър, които се борят с хранително разстройство, но не е нужно да се изправят срещу това сами. Те могат да се обърнат към програми, които предоставят ефективна, персонализирана грижа за подпомагане на трайното възстановяване, с индивидуализирана грижа, съобразена с индивидуалните нужди на децата и юношите. Ранното идентифициране и лечение могат значително да подобрят шансовете за възстановяване и да намалят вероятността от рецидив.

Прочетете още полезни неща за храненето:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град