За родители

Начало | За родители | 8 причини да заведете детето си на детска градина през лятото

8 причини да заведете детето си на детска градина през лятото

Аз детето | 2023-07-10

8 причини да заведете детето си на детска градина през лятото

През лятото не само родителите, но и децата искат да излязат в почивка: почивката от ранните ставания и заниманията с пластилин няма да навредят на никого. Но не се разстройвайте, ако нямате нито лятна къща, нито баба до вас, а семейната ваканция се очертава в края на август или септември. Ето ви 8 причини, които ще ви докажат, че дори и да се налага детето да ходи на детска градина през юни, юли и евентуално август, няма да сте лоши родители и няма да му е чак толкова зле.

Ставането сутрин е по-лесно

Ставането сутрин през лятото е много по-лесно, отколкото през което и да е друго време на годината. Седем часа през юни не е седем часа през декември: слънцето грее през прозореца, птиците пеят, зелените дървета и синьото небе са навсякъде. Пропускането на такава сутрин е просто престъпление: както възрастните, така и децата обикновено се събуждат лесно и стават, за да посрещнат нов ден.

... и приготвянето за детската градина

Сутрешното обличане също престава да бъде половинчасов епос: топли гащеризони и още 3 ката топли дрехи са прибрани навътре в гардероба. Те са заменени от панталони, тениски и рокли. Децата лесно се справят дори и сами с летни дрехи не само у дома, но и в детската градина. А е и приятно да ги носят. Но майките, които все още обличат бебетата си, ще са още по-облекчени: ще имат време не само за сутрешна чаша кафе, но дори и за пълна закуска. В крайна сметка да облечеш риза, шорти и сандали за дете е много по-лесно, отколкото да опаковаш малчото пълен с енергия в три ката зимни дрехи. Като цяло лятото е може би единственото време в годината, когато при мисълта за подготовка за детска градина клепачите на майките не започват да потрепват.

Малко деца и малко болести

Въпреки че официално групите за лятото са доста големи в действителност няма толкова много деца, които ходят: някой постоянно напуска града, някой отива при баба си, някой го взимат по-рано всеки ден. И важен момент: през лятото децата в детската градина боледуват много по-малко. Първо, защото навън е предимно топло и сухо, второ, децата прекарват повече време на открито и трето, просто защото през лятото има малко деца в детската градина.

Многовъзрастовата група стимулира развитието

През лятото групите често се комбинират, така че четиригодишните деца да бъдат в една компания с такива на 5 или дори понякога на 6 години. Много родители се плашат от тази практика – още повече, че някои от тях не искат да водят децата си на градина през лятото заради нея. Но всъщност в група от различни възрасти има повече плюсове, отколкото минуси: по-малките се учат от по-големите, по-големите се грижат за по-малките. И за двете възрастови групи подобен съвместен престой е само плюс. Във всеки случай вашето дете определено ще намери нови приятели. Но, разбира се, родителите на малки деца и възпитателите трябва да се уверят, че по-големите деца не обиждат по-малките.

Няма толкова занимания

Често можете да чуете, че няма смисъл да водите дете на детска градина през лятото, защото там никой не прави нищо с тях, нямат никакви занимания. И това е вярно: всички обикновено започват през септември и завършват през май. Но в крайна сметка детето трябва да си почине и от безкрайните развиващи програми. Кога иначе да бъдете мързеливи, ако не през лятото: да гледате буболечки на тревата, а не в енциклопедия, безкрайно да играете с приятели и да запаметявате само онези стихотворения, които харесвате. Такава лятна свобода определено е от полза за съвременните свръхорганизирани деца.

Нова група – нови играчки

Може би вашето дете ще бъде преместено в друга група или дори в друга детска градина. Това е доста популярна практика, когато няколко близки предучилищни институции се комбинират за лятото. За деца, които като цяло са адаптирани към детската градина, това е огромен плюс. В старата група не останаха нови играчки: всички коли бяха търкаляни, всички кукли бяха сложени в леглото, всички пъзели бяха наредени – като цяло, скука. Друго нещо е нова група и нови, все още неизвестни играчки. И ако нова детска площадка очаква вашето дете в предучилищна възраст, тогава това е двойно по-прекрасно.

Повече физическа активност

През лятото децата ходят по-дълго навън: първо, защото се обличат по-бързо, и второ, защото навън е топло и сухо – могат да тичат, да скачат и да играят на топка. Физическото възпитание през лятото също се провежда по-често не в задушна стая, а на чист въздух.

Нови възпитатели (бонус за родители)

През лятото едно дете може да има нови възпитатели заедно с нова група. И това не трябва да ви притеснява – децата бързо свикват с нови възрастни. А родителите ще имат възможността да погледнат педагозите с други очи и да ги сравнят с новите. Може да се окаже, че вашата такава идеална учителка всъщност е съвсем обикновена и не трябва да държите на детската градина именно заради нея. Или може би, напротив: решавате, че няма по-добри от вашите възпитатели. Така или иначе, това ще бъде полезно преживяване както за детето, така и за вас.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град