За родители

Начало | За родители | Скрити признаци, че детето ви е дехидратирано

Скрити признаци, че детето ви е дехидратирано

Аз детето | 2023-07-24

Скрити признаци, че детето ви е дехидратирано

Тъй като лятото е в разгара си и температурите се повишават, важно е децата да са хидратирани. Особено сега, когато планетата регистрира поредица от рекордно високи общи температури. Дехидратацията може да бъде по-сериозна от простото чувство на жажда. Тежкото обезводняване или дехидратация за дълги периоди от време може да доведе до топлинен удар, инфекции на пикочните пътища, проблеми с бъбреците, гърчове и хиповолемичен шок (от нисък кръвен обем). Дори ако се радвате на по-умерени температури, дългите дни на лятната ваканция означават, че децата прекарват повече време на открито, като са физически активни, което означава непрекъснато да се гарантира, че остават хидратирани.

Въпреки че много от нас имат спомени как са се поддържали хидратирани през лятото чрез хаотичен график и отпиване от градинския маркуч, за нас е необичайно да изпращаме собствените си деца от къщата без бутилка вода. Има няколко възможни обяснения за тази смяна на поколенията. Първо, изменението на климата означава повече дни при високи температури. Също така е по-широко признато, че питейната вода е по-здравословен избор от сок или газирани напитки от медицинска и стоматологична гледна точка. В допълнение към насърчаването на консумацията на вода, ето какво родителите трябва да знаят за дехидратацията при децата, включително няколко симптома, които може да не сте обмисляли преди.

Бебетата и децата се обезводняват по-бързо от възрастните.

Особено важно е да поддържате бебетата и децата хидратирани, тъй като телата им съдържат повече вода, така че те са засегнати от загуба на вода по-бързо. Децата също са „по-чувствителни към топлина и могат да губят течности по-бързо от по-малките си тела“, казва д-р Таня Алтман, педиатър в Калифорния. Бебетата разчитат на различен механизъм за охлаждане от възрастните и „малките деца също имат по-висока скорост на метаболизма от възрастните [и] следователно са изложени на по-голям риск“. В съчетание с ограничената способност на бебетата и децата да общуват и да идентифицират различни физически усещания, този риск означава, че родителите трябва да поддържат информираност за това колко вода пият децата им и дали започват да показват признаци на дехидратация. Разбира се, ако детето има тежки симптоми, ще искате бързо да получите медицинска помощ за него.

Някои знаци са лесни за забелязване, докато други са по-необичайни

Разбира се, жаждата е симптом, както и по-тъмната урина. Добре хидратираният човек ще има прозрачна до бледожълта урина, често описвана като „сламеноцветна“. Средножълтата урина показва нужда от повече течности, а кехлибарената урина е ясен знак за дехидратация. С бебе също трябва да сте нащрек за:

  • треска
  • необичайна умора или летаргия
  • сумтене
  • суха уста
  • липса на сълзи при плач
  • пелената остава суха в продължение на три часа или повече

При деца по-малко очевидните признаци могат да включват:

  • световъртеж
  • главоболие
  • умора
  • суха уста
  • капризност
  • уриниране много по-рядко от обикновено
  • запек
  • повръщане

Родителите трябва да бъдат особено внимателни към тези симптоми при горещо време, когато детето ви извършва много физическа активност или когато има стомашно-чревно заболяване с повръщане и има проблеми със задържането на течности или страда от обилна диария.

Поддържането на хидратация включва повече от пиене на вода.

Дехидратацията включва липса на вода, както и на електролити, които са минерали. Вие получавате своите електролити през целия ден от това, което ядете и пиете, но когато губите прекомерно количество течности, попълването на ключови електролити, като натрий, калий и хлорид, може да помогне много за избягване на негативни признаци на дехидратация като умора, световъртеж или главоболие. Водата обикновено е всичко, което е необходимо за възстановяване на хидратацията, но в по-сериозни случаи електролитна напитка може да помогне за облекчаване на симптомите. Те са широко достъпни под формата на течности, прах за смесване с вода и дори под формата на ледени близалки. Въпреки че обикновено смятаме, че натрият е нещо, което искаме да ограничим в диетите си, всички имаме нужда от малко натрий, за да останем хидратирани.

Храните, които ядем, също могат да ни помогнат да останем хидратирани. Водата се съдържа в много храни, включително плодове и зеленчуци, които имат толкова много ползи за здравето. Така че като се уверите, че децата ви ядат много пресни плодове и зеленчуци, това ще им помогне да ги поддържат хидратирани. Домати, киви, краставици и онази любима на децата през лятото диня са добри източници на вода.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град