За родители

Начало | За родители | 5 храни, които не са чак толкова здравословни за децата колкото ни се струва

5 храни, които не са чак толкова здравословни за децата колкото ни се струва

Аз детето | 2018-11-22

5 храни, които не са чак толкова здравословни за децата колкото ни се струва

Всеки родител се старае да осигурява най-добрата храна за детето си! Не само за да се развива то правилно и да бъде здраво, но и за да може един ден само успешно да избира здравословните храни. Понякога обаче толкова много се стараем, че пропускаме факта, че някои продукти не са толкова подходящи за деца колкото ни изглежда и ни се представя от лъскавите опаковки с гръмки имена. Даваме на детето си специален сок от моркови в цветна бутилка, за който се казва, че е пълен с витамини и специално разработен за деца или пък бисквити с черен шоколад. Казваме на хлапето, че ето това е подходящо и може да го яде често. Но дали е така наистина? Когато всъщност прочетете съставките на опаковката ще видите, че съдържа не чак толкова здравословни продукти! Ето пет от най-големите нарушители!

Вода с витамини и спортни напитки

Въпреки че спортните напитки са предназначени за елитни спортисти, пък и на шишетата пише колко голямо количество витамини има – те със сигурност не са подходящи за деца. Много родители вярват, че децата се нуждаят от тях особено ако се изпотят или играят спортове при топло време. В проучване проведено от германски университет повече от една четвърт от родителите оценяват спортните напитки като „донякъде полезни“ или „много здравословни“, защото имат добавени витамини. Истината е, че спортните напитки не са подходящи за повечето деца и лесно можете да замените всички загубени електролити като натрий и калий с обикновена храна. Една бутилка със спортна напитка или вода с витамини съдържа много неща от които децата не се нуждаят, като повече от осем лъжици добавена захар и изкуствени ароматизатори, а понякога дори и боя за храна.

Течен шоколад

Децата обичат Nutella, но основните две съставки са захар и масло. В действителност едно малко бурканче от сладкия крем съдържа 21 грама захар (това е повече от пет супени лъжици добавена захар – близо до това, което Американската асоциация за сърдечносъдови заболявания препоръчва децата да консумират за цяла седмица). Но е лесно да се разбере защо някои родители се заблуждават, тъй като течният шоколад се продава като черен, който се смята за здравословен. Това разбира се не означава, че не трябва да даваме на децата дори да го близват. Но просто не трябва да им го предлагаме твърде често.

Плодови желирани бонбони

Тези бонбонки са любими не само на децата, но и на възрастните. И понеже ни убеждават, че съдържат плодов сок, ние веднага ги приемаме за здравословни. Това обаче невинаги е така! Малка торбичка от плодовите бонбонки съдържа няколко супени лъжици добавена захар. И не се заблуждавайте от етикети, които твърдят, че са „направени с истински плодове“, тъй като много от тях всъщност са направени от концентрат от плодов сок, който основно е форма на добавена захар.

Плодов сок

Има причина, поради която Американската академия по педиатрия препоръчва да се ограничи приемът на сок за деца (до не повече от 2 чаши за деца на възраст от 1 до 6 г. и не повече от 3 чаши на ден за възраст от 7 до 18 години) и насърчава децата да хапват плодовете цели, вместо това. Плодовият сок, включително 100% сок, е концентриран източник на калории и естествена захар. Той е сладък, затова лесно се консумира от деца – и твърде много сок може да понижи апетита за истинска храна и дори да доведе до диария и наддаване на тегло.

Бисквити с шоколад

Много родители смятат, че е по-добре да дадат на детето си бисквита с малко шоколад, отколкото цяло парче шоколад. Това обаче не е по-добрият вариант. Подобни бисквити обикновено се произвеждат с рафинирано брашно и добавени подсладители. Всяка от тях има около една чаена лъжичка добавена захар. Някои бисквити са обогатени с калций и съдържат малко количество желязо, но би било по-умно тези минерали да се получават с плодове, зеленчуци, месо и риба.

За финал можем само да кажем, че не бива да лишавате децата си съвсем от тези храни, защото всеки родител знае, че забраненото е най-сладко. Но им ги давайте само, когато самите деца поискат и помнете, че не са чак толкова здравословни.

Снимка: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град