новини детски

Начало | новини детски | Започва кампания за ранна диагностика на гръбначни изкривявания в училище

Започва кампания за ранна диагностика на гръбначни изкривявания в училище

Аз детето | 2023-02-16

Започва кампания за ранна диагностика на гръбначни изкривявания в училище

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заедно с общинския съветник Диян Стаматов и Петър Петров от Сдружение на шрот терапевтите в България поставиха началото на кампанията за ранна диагностика на сколиоза при подрастващите. В следващите три месеца 400 учители по физическо от 200 училища в София ще бъдат запознати как да разпознават гръбначните изкривявания при децата. В обучението ще участват лекари от столичните лечебни заведения и терапевти. Целта на програмата е възпитателите да могат бързо да сигнализират на родителите, за да предприемат мерки по корекция на тези изкривявания. Председателят на градския парламент Георги Георгиев коментира, че проблемът е изключително сериозен.

„Нашата задача е да улесним родителите, за да могат да вземат навременни мерки за здравето на своите деца. Децата са нашето бъдеще и съответно най-важните, за които трябва да се грижим в настоящето“, подчерта той. Петър Петров от Сдружението коментира, че още от началния курс на обучение трябва да се обръща внимание на гръбначните изкривявания и неправилната стойка при учениците, които след ковид пандемията значително са се увеличили.

„Най-важно е да се вземат адекватни мерки навреме и да има повече терапевти, които да се занимават с овладяване на проблема“, смята Петров.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град