новини детски

Начало | новини детски | Днес честваме Световния ден на децата

Днес честваме Световния ден на децата

Аз детето | 2015-11-20

Днес честваме Световния ден на децата

Празниците са хубаво нещо, особено любими са ни Коледа и Деня на детето – 1-ви юни. Би било много хубаво ако можеше да се повтарят по-честичко, през седмица да кажем. За съжаление такива хубави празници са само веднъж годишно или поне досега смятахме така. Днес с изненада разбрахме чудесна новина, която бързаме да ви съобщим. Оказва се, че имате още един празник и той е точно днес. Колко хубаво само, нали?

Така че побързайте да съобщите на всички, че 20-ти ноември е обявен за Световен ден на децата.Той се чества от 1954 година. На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Но датата не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника. Целта на Световния ден на детето е да обедини децата по целия свят и да съдейства за мира между народите. Във връзка с тази цел ООН публикува през 1959 г. Конвенция за правата на детето, с която се предвиждат по-добри условия за живот и по-щастливо детство. Конвенцията се превърна в първия законов международен документ, утвърждаващ основните човешки права на децата. В конвенцията е въплътен духът на международната солидарност за зачитане и за спазване на детските права. Нейните 54 члена са израз на категоричната воля на държавите детските права да не бъдат погазвани и на постоянния стремеж да се осигуряват все по-добри условия за развитието на детето. Всички разпоредби на международния акт утвърждават общото разбиране за необходимостта от закрила на детството, като определящ период за развитието на всяко човешко същество.

С нея се провъзгласяват равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др. Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.

Конвенцията е акт с обвързваща сила и това означава, че както държавата, така и обществото, са длъжни да осигуряват възможности за по-ефикасна защита на правата и интересите на децата и да разширяват възможностите им за активно включване и участие в обществото.

  • Всяко дете има право да бъде зачитано и уважавано!
  • Всяко дете има право на развитие и закрила!
  • Всяко дете има право да расте в семейна среда или в среда, близка до семейната!
  • Всички деца имат еднакви права!


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град