новини детски

Начало | новини детски | Как се пишат SMS на кирилица и част от поредицата за Пърси Джаксън ще се учи в училище

Как се пишат SMS на кирилица и част от поредицата за Пърси Джаксън ще се учи в училище

Аз детето | 2015-11-05

Как се пишат SMS на кирилица и част от поредицата за Пърси Джаксън ще се учи в училище

Според новите проекти на Министерството на образованието в първи клас не само ще се учи как се пишат буквите и цифрите, но и как децата да пишат SMS на кирилица. Мобилните устройства и интернет трайно влизат в учебните програми. Това става ясно от качените на сайта на МОН проекти за нови програми на децата от първи и пети клас. Те трябва да влязат в сила от догодина, тъй като тогава за тези два класа влиза в сила и новият образователен закон.

Още в 1-ви клас децата ще бъдат учени да могат да разпознават марш, валс, право хоро и ръченица, в часовете по музика. Те ще трябва да могат и да разпознават музикални инструменти като пиано, контрабас, цигулка, тромпет, гайда и тъпан. Освен това малките ученици трябва да са наясно каква е разликата между изпълнител, слушател и публика.

Техните приятелчета от пети клас пък ще бъдат запознавани с историята на траките, древните гърци и фараоните. Петокласниците вече няма да учат за историята на българската държава, а за праисторията и античността. С историята на България учениците ще бъдат запознавани в по-горните класове. Според експерти в МОН децата първо трябва да научат какво е империя и какви са видовете власти. В програмите е предвидено и време за изучаване на пещерни рисунки, запознаване с основните божества в Древен Египет и Месопотамия, както и за тракийските съкровища. Като част от уменията на децата се посочва, че те трябва да умеят да намират информацията за тях и в интернет и да я представят чрез мултимедийни презентации. Часовете по история обаче са увеличени от 51 на 68, като около 25% от оценката на децата ще се образува не от изпитване и контролни, а от работа в клас, включително презентации и проекти.

В часовете по „Технологии и предприемачество“ пък се появява уеб-камерата, с която децата трябва да работят. Учениците ще учат и как да запаметяват и пренасят изображения на различни носители. В частта за предприемачество детето вече трябва да познава видовете доходи, които носят членовете на семейството, видовете разходи, както и да умеят да съставят личния си бюджет. Предвидено е също да могат да „класифицират видовете стоки и услуги по различни признаци“.

Най-голямата изненада в новия проект, която може би ще се хареса на доста от вас е, че в училище, по литература, ще бъде изучавана поредицата книги за Пърси Джаксън...

Сега трябва да чуем и вашето мнение, харесва ли ви тази нова програма? Смятате ли, че така училището ще е по-интересно и полезно? Очакваме мненията ви!



Коментари
2 коментара

Елица Тодорова, 43 г.,

Публикувано на 06.11.2015

Не само,че не ми харесва,това е поредното безумие сътворено от дебилите на МОН! Няма да се изучава история на България,децата ще учат фентъзи измишльотините на американски откачалник! Ботев и Вазов са вредни за подрастващите,според профаните от МОН!

Ава , 16 г.,

Публикувано на 07.11.2015

Литературата ще бъде много по интересна, ако се учат съвременни книги на автори като Рик Риърдън и Джон Грийн.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град