новини детски

Начало | новини детски | Деца събират пари за участие на българче в международен конкурс

Деца събират пари за участие на българче в международен конкурс

Аз детето | 2015-11-18

Деца събират пари за участие на българче в международен конкурс

С благотворителен концерт в столичния Дом на културата в кв. „Дружба“ в четвъртък вечерта, 19 ноември, от 18 часа събират пари за българче, което е поканено да представи страната ни в Международния конкурс „Riga Symphony“ в Рига, Латвия.

От детска група „Искър“, които са на възраст от 7 до 11 години и 12-годишният гъдулар Божидар Христов, ученик в Национално музикално училище „Любомир Пипков“, ще изнесат музикален спектакъл за Ива.

„Децата са много ентусиазирани, че ще пеят специално за Ива и усилено се готвят за представянето си“, разказаха от семейството на момичето. Ива Гоговска изпълнява народни песни и се надява да успее да представи българските ритми на конкурса, който е от 3 до 7 декември 2015 година в Рига. За концерта в четвъртък помагат и съученици, и от местния Дом на културата с ръководител Евгения Михайлова, казаха от семейството на детето. За участие в конкурса са поканени около 200 деца и младежи от цял свят. За Ива официалната покана е от президента на Арт компания „Нови звезди“, България. Организатори на Международния младежки конкурс за пеене „Riga Symphony“ 2015 са Общество „Европейски детски център за музика“ и Департамент по образование и култура на парламента на Рига.

Досега Ива е спечелила първо място със златен медал и 3-то място с бронзов медал (дуети) в Международния Софийски фестивал „Кръстопът на музите“ 2015 г. Участието в конкурса в Рига е за сметка на изпълнителите, независимо, че те са деца. Поканените могат да участват в повече от една номинация, като се доплаща за всяка следваща. Обща такса за индивидуален участник е 480 евро с участие в една номинация, а таксата за придружител е 280 евро. Самолетните билети се заплащат допълнително. Родителите на Ива се похвалиха, че двете й братчета събрали вече 400 евро. „Отказаха се от някои момчешки идеи, за да я подкрепят“, споделя с гордост майката на Ива.

Източник на информация: news.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град