новини детски

Начало | новини детски | Училище в Шумен сменя хартиените учебници с таблети

Училище в Шумен сменя хартиените учебници с таблети

Аз детето | 2015-11-24

Училище в Шумен сменя хартиените учебници с таблети

Таблет-лаптоп сменя учебниците в чантите на децата от 5 „а“ клас в СОУ „Сава Доброплодни“ в Шумен от началото на втория учебен срок. Училището е избрано от МОН за реализацията на първата фаза от пилотния проект по изпълнението на стратегията за ефективно внедряване на ИКТ (информационни и компютърни технологии) в образованието и науката 2014-2020 година, съобщи директорът Албена Иванова-Неделчева.

Децата и учителите им ще получат устройствата безвъзмездно.

„Проектът е предвиден за училища, които имат над 600 ученици, а във випуска има повече от една паралелка, в пилотната част са обхванати 40 училища от страната и се радвам, че сме едно от тях.“ – коментира пред репортери директорът Албена Иванова-Неделчева.

В проекта на практика ще участват две езикови паралелки от пети клас – едната оборудвана с IT устройства, а другата ще бъде контролна и ще учи по „аналогови“ методи, за да може да се направи след това и сравнения на резултатите. Електронни уроци и електронни домашни ще изместят хартиените учебници и тетрадки в часовете и самоподготовката по „История и цивилизация“, „География и икономика“, Математика, „Човек и природа“, български и чужди езици, обясни директорката на училището.

„Предстои обучение на учителите, които също ще получат таблети, и затова реалното прилагане на проекта в класната стая ще започне през втория учебен срок.“ – допълни директорката. Вкарването на информационните и компютърните технологии в класната стая и раницата на учениците цели увеличаване на интереса и мотивацията на децата в процеса на обучение, увеличаване на езиковите и математическите способности на българските ученици. Това е и първата стъпка към отварянето на образователната и научната среда към мобилните устройства, т. нар. m-learning.

Източник на информация: news.plovdiv24.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град